تعریف خانواده از دیدگاه روانشناسی می تواند خیلی از ابهامات ذهنی ما را حل نماید. چون بسیاری از مردم نمی دانند تعریف خانواده چیست به همین خاطر در ایجاد معنی خانواده دچار مشکلاتی می شوند. “خانواده” کلمه ای واحد با معانی بسیار متفاوت است. افراد روش های مختلفی برای تعریف خانواده از دیدگاه روانشناسی دارند و همین تفاوت و تنوع باعث ایجاد انواع خانواده می شود.
معنی خانواده از دیدگاه روانشناسی چیست؟
خانواده ها از نظر اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی و بسیاری جوانب دیگر با هم تفاوت دارند. به همین دلیل راه های مدیریت کردن خانواده در آنها نیز متفاوت است.اما آن چه همه خانواده ها به صورت مشترک دارند این است که، به گونه ای روشن می کنند که افرادی که آن ها را خانواده می نامند، به نوعی برای آن ها دارای اهمیت هستند.البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله آداب سفر گروهی را بخوانید.
روانشناسی خانواده
بر اساس تعریف خانواده از دیدگاه روانشناسی :
خانواده یک گروه اجتماعی بنیادی در جامعه می باشد که عموما شامل یک یا دو والد و فرزندان آن ها استدر حالی که این تعریف نقطه شروع خوبی است، چندین ساختار خانوادگی مدرن وجود دارند که از این تعریف مستثنی هستند.
مهم ترین تعریف خانواده از دیدگاه روانشناسی این است:
خانواده یعنی، دو یا چند نفر که اهداف و ارزش های خود را با یکدیگر به اشتراک می گذارند، به هم تعهدات بلند مدت دارند و معمولا در یک محل زندگی می کننداین تعریف روانشناسی خانواده اکثریت وسیعی از واحدهای خانواده مدرن را دربر می گیرد.البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله تاثیرات وقت گذرانی با خانواده را بخوانید.
وظایف خانواده:
خانواده وظایف مهم و تاثیرگذاری را برعهده دارد:
- ارضا میل جنسی به صورت مشروع
- تولید نسل برای حفظ بقا
- مراقبت و حفظ نسل از خطرات موجود
- پرورش و تربیت نسل
- صمیمت و همدلی اعضا با یکدیگر و ایجاد رابطه نزدیک همراه با تعامل
- فراهم کردن شرایطی امن برای رسیدن به کمال
- ایجاد آرامش و آسایش
اهمیت نقش خانواده چیست؟
چه کسی خانواده را می سازد؟
همانطور که قبلا در سایت ویکی روان گفتیم، اعضا مهم ترین بخش های یک خانواده هستند. خانواده سنتی شامل پدر، مادر، و فرزندان است.این خانواده در تلویزیون به عنوان خانواده استاندارد نشان داده می شودبا این حال، قرن بیست و یک تنوعی از واحدهای خانوادگی را نشان می دهد، که برخی از آن ها بسیار متفاوت از استانداردهای مرسوم هستند.
امروزه، بسیاری از کودکان در خانه هایی با یک والد، توسط پدر بزرگ ها یا مادر بزرگ ها یا توسط والدین همجنس خود پرورش داده می شوند.بر مبنای تعریف خانواده از دیدگاه روانشناسی، برخی خانواده ها تصمیم می گیرند که بچه دار نشوند یا به دلیل برخی موانع پزشکی یا عاطفی نمی توانند بچه دار شوند.
اهمیت نقش خانواده در سلامت روان فرزند چیست؟
والدینی که دچار اختلالات و مشکلات روحی یا رفتاری باشند این موضوع را به فرزند خود منتقل میکنند. برای مثال پدر یا مادری که افسردگی دارد انرژی کافی برای وقت گذاشتن با فرزند خود را ندارد که باعث میشود به ارتباط عاطفی کودک و والد خلل وارد شود. در نهایت کودک هم ممکن است به علائم افسردگی مبتلا شود. البته اختلالات روانی تا حدودی می تواند ژنتیکی هم باشد. برای مثال احتمال بروز اختلال اضطرابی یا افسردگی در فردی که سابقه خانوادگی دارد بیشتراست.
افرادی که اعضای خانواده نزدیک خود را از دست داده اند ممکن است واحد خانواده ای از دوستان خود را با علایق و اهداف مشابه انتخاب کنند تا جایگزین فقدان ساختار خانوادگی آن ها شود.بر اساس تعریف خانواده از دیدگاه روانشناسی، این نوع واحد خانواده، درحالی که غیر سنتی است، اگر نزدیک تر از یک ساختار سنتی نباشد.
معنی خانواده در روانشناسی و دنیای امروز چیست؟
تا اینجا به این موضوع پرداختیم که معنی خانواده به افرادی اشاره دارد که هم خون هستند و زیر چتر پدر و مادر و در آینده مستقلا زندگی می کنند.البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله مشکلات رایج در خانواده را بخوانید.در معنی خانواده امروزی، اعضا می توانند بعد از مدتی از هم جدا شوند اما کماکان عضو یک خانواده واحد باشند.
نقشها در خانواده چگونه است؟
نقشها الگوهای تکراری از رفتار هستند که ساختار خانواده را مشخص کرده و فرایند های تعاملی را حفظ میکنند. به عبارتی در خانواده سالم تمایز آشکاری بین نقشهای والدینی، فرزندی و همسری وجود دارد و نقشهای اعضای خانواده مکمل یکدیگر هستند و والدین در مراقبت از فرزندان با هم مشارکت دارند.
ابراز هیجانات:
هر خانواده در ابراز احساسات به شکل متفاوتی عمل میکند و در حالت کلی به میزان ابراز هیجان، حساسیت و پاسخ گویی اعضاء خانواده نسبت به یکدیگر بستگی دارد.البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله تفاهم زن و شوهر را بخوانید.خانواده سالم دارای هیجانات کلی مثبت هستند و علت آن افزایش مهارتهای یادگیری و مهارتهای ارتباطی است که پیامد آن افزایش بینش خانواده به مسائل زندگی است .
فردیت:
طبق نظر متخصص روانشناس تلفنی فردیت، میزان خود مختاری هر یک از افراد خانواده را مشخص میکند. در خانواده سالم هر یک از افراد خانواده علاوه بر گذراندن اوقات فراغت با خانواده دارای توانایی برای تفریح و فعالیت های اجتماعی جداگانه میباشد. همچنین افراد خانواده در مورد مشکلات فردی به راحتی با یکدیگر صحبت میکنند و یکدیگر را درک کرده و از هم حمایت میکنند و به رشد یکدیگر کمک میکنند.
قدرت:
قدرت میزان نفوذ و کنترل اعضای خانواده را نشان می دهد و در خانواده ی سالم همه افراد خانواده در فرایند تصمیمگیری نقش دارند و قدرت در خانواده بر روی والدین متمرکز است و قواعدی که تعیین میشوند از روی اجبار و ایجاد ترس و خشونت نمیباشد.
میزان عصبانیت و خصومت بسیار کم است و دروغ و ترس و نگرانی کمتر دیده می شود و اعتماد به عنوان مهم ترین سرمایه در خانواده وجود دارد زمانی که تعارضی در خانواده به وجود بیاید به سرعت حل میشود.
ارتباط:
ارتباط به ارائه و درک اطلاعات کلامی و غیر کلامی بین اعضای خانواده اطلاق می شود. ارتباط شامل مهارت های انتقال اطلاعات بین افراد خانواده است. خانواده سالم افراد خانواده اطلاعات زیادی را با یکدیگر رد و بدل میکنند و ارتباط کلامی و غیر کلامی بین آن ها وجود دارد و معنی و مفهوم آن ها روشن و واضح است و خانواده در مورد موضوع های متفاتی با هم گفت و گو میکنند و سکوت در میان آن ها به ندرت دیده می شود.
کاربرد اصلی روانشناسی خانواده چیست؟
- بررسی دقیق مشکلات و معضلات خانواده
- ارائه راه حل مناسب برای حل مسائل خانواده
- افزایش بهداشت روانی خانواده
- افزایش کیفیت روابط خانوادگی و ارائه راهکار موثر
- به افراد، زوجین و خانوادهها مشاوره میدهد.
نکاتی برای برای داشتن یک خانواده شاد:
- برقراری روابط سالم بین اعضای خانواده
- توجه به سلامت روحی و جسمی اعضا
- عمل کردن به وظایف با توجه به نقش در خانواده
- مسئولیت پذیری
- گوش دادن به صحبتهای یکدیگر
- تقویت حس اعتماد بنفس در یکدیگر
- ایجاد حس همدلی و صمیمت
- تلاش برای شناخت کافی ازهم
- انجام فعالیت های گروهی
- خودداری از سرزنش کردن یکدیگر
- هماهنگ بودن پدر و مادر بایکدیگر و واسطه قرار ندادن فرزندان
- احترام به عقاید مذهبی و معنوی همدیگر
- پرهیز از توهین وعصبانیت
- توجه و تشویق رفتارهای مثبت
- فراهم کردن شرایط صحبت کردن و تبادل نظر با همدیگر
سخن پایانی
شما درای مقاله با تعریف خانواده در روانشناسی آشنا شدید.همچنین از نقش های خانواده آگاه شدید.اگر سوال یا نظری دارید آن را در کامنت مطرح کنید تا در اسرع وقت توسط ما جواب داده شود.