سرگرمی

چگونه موسیقی می تواند سبب افزایش هوش کودک شود؟ + تاثیر موسیقی بر کودکان چیست؟

تحقیقات پژوهشگران و روانشناسان نشان می دهد بخش عمده و مهمی از شکل گیری شخصیت فرزندمان ریشه در دروان کودکی او دارد. با توجه به اهمیت این دوران در زندگی و آینده کودکمان باید به شناخت هرچه بیشتر این برهه با ارزش از زمان، بپردازیم و از راهکارهای مناسبی جهت رشد هوش و ذهن خلاق او استفاده کنیم. یکی از موارد مؤثر بر رشد هوش و خلاقیت در کودکان، استفاده از موسیقی در زندگی او است. تأثیر موسیقی بر روح و مغز انسان همانند اثرگذاری ورزش بر سلامتی جسم، بدن و روان انسان است.

قدرت اثربخشی موسیقی بر رشد هوش و خلاقیت کودکان آن قدر زیاد و با اهمیت است که امروزه در بسیاری از مراکز آموزشی همانند مهدکودک ها و پیش دبستانی ها و مدارس از موسیقی و آموزش آن به عنوان یکی از فعالیت های مهم آموزشی نام برده می شود. جالب است بدانید دانشمندان متوجه شده اند نوزادان قبل از اینکه مفهوم کلمات را بفهمند ملودی های مربوط به آهنگ را به خوبی تشخیص می دهند. به همین علت است که در زمان خواب نوزادان، جهت آرامش بیشتر آن ها ازموزیک ملایم استفاده می کنند. با توجه به این موارد می توان به اهمیت موسیقی در بالا بردن کیفیت زندگی و سلامت کودک پی برد.


فهرست مطالب


چگونه موسیقی می تواند سبب افزایش هوش کودک شود؟

والدین از بدو تولد کودک به طور غریزی از موسیقی برای آرام کردن کودک، ابراز عشق و شادی و حتی تعامل با او استفاده می کنند.مهمتر از آن والدین آگاه با دانستن اینکه موزیک می تواند به راحتی بر رشد توانایی ذهن و هوش کودک تأثیر مثبت بگذارد و حتی مهارت های اجتماعی او را بهبود بخشد به استفاده از موسیقی از همان دوران کودکی و از بدو تولد فرزند خود اهمیت ویژه ای می دهند. بارها گفته شده که موزیک کیفیت زندگی افراد را بهبود می بخشد و سبب فراموش کردن بسیاری از دردها و رنج ها می شود. موسیقی در هر سنی برای کودک مفید است. شاید شنیده باشید که پزشکان معتقدند مادران بارداری که به طور مداوم در دوران بارداری خود از شنیدن موزیک بهره برده اند پس از به دنیا آمدن فرزندشان، او نیز به موسیقی گرایش پیدا کرده و نسبت به کودکان هم سن خود از استعداد و هوش بیشتری برخوردار خواهند بود.

تاثیر موسیقی بر کودکان

موزیک در همه زمینه های رشد استعدادهای کودک، به خصوص برای آمادگی در بدو ورود به مدرسه و نیز در زمینه هایی همچون آموزش زبان و مهارت خواندن بسیار تأثیرگذار است. گفته می شود که نواختن یک ساز موسیقی می تواند یادگیری و فهم ریاضی را بهبود بخشد و حتی نمرات مدرسه کودک را نیز افزایش دهد. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانسد مقاله بازی های فکری وآموزشی کودکان را بخوانید. در یک مطالعه انجام شده در سال ۲۰۱۶ در مؤسسه مغز و خلاقیت دانشگاه کالیفرنیای جنوبی به خوبی نشان داده شد که تجربیات موزیک در دوران کودکی می تواند رشد مغز را تسریع کند و در افزایش خلاقیت فرد مؤثر واقع شود. افراد خلاق از قدرت حل مسئله برخوردارند و در مواجه با مشکلات به راحتی با استفاده از راهکارهای متفاوت به حل آن ها خواهند پرداخت.

این مطلب را از دست ندهید
معرفی ۱۵ سرگرمی مفید و جذاب مخصوص آقایان و فواید آنها

مقصود از موسیقی برای کودکان چیست؟

هوش یک کودک علاوه بر اینکه می تواند از وراثت باشد، می تواند به صورت اکتسابی و دریافت از محیط اطراف او نیز باشد. کودکانی که به نواختن موسیقی می پردازند نسبت به همسالان خود از هوش اجتماعی و ریاضی خوبی برخوردارند و در این کودکان قوه خلاقیت بیشتر از سایرین تحریک می شود. دانشمندان موسیقی را ورزش مغز عنوان کرده اند , موسیقی، بیان احساسات توسط نت ها و آواهاست و اگر بیشتر دقت کنید متوجه می شوید رابطه مهمی بین نت ها و ریاضیات وجود دارد. بخش نیمکره چپ مغز ما تحلیل گر و تحت تأثیر موسیقی است و علاوه بر آن مهارت های حرکتی نیز مربوط به این بخش است. پس می توان با گوش دادن به موسیقی، مهارت های حرکتی را هماهنگ با آن کنترل کرد.

موسیقی به راحتی سبب افزایش آدرنالین در بدن کودک شده و احساسات شادی را در او پدید می آورد. کودک با استفاده از نواختن نت ها به آرامش رسیده و قدرت ذهن او بسیار افزایش می یابد. تحقیقات ثابت کرده است که کودکان علاقه مند به موزیک در مواجهه با مشکلات راه حل های متنوعی برای حل و رفع آن دارند.

تاثیر موسیقی بر کودکان چیست؟

عقل، احساس، عشق

موسیقی سه بخش مهم از وجود کودک را به صورت همزمان به تکاپو می اندازد و آن عقل، احساس و جسم اوست. تحقیقات نشان می دهد گوش دادن منفعلانه به موسیقی کودکان را باهوش تر می کند یعنی اگر از سنین کودکی فرزندتان را در معرض موسیقی بگذارید به روند رشد ذهنی او کمک زیادی کرده اید. اما مطمئنا این دسته از کودکان قابل مقایسه با کودکانی نیستند که به صورت فعالانه یعنی نواختن یک ساز به تمرین موسیقی پرداخته اند.

این مطلب را از دست ندهید
فرق لاک ژل با لاک معمولی چیست؟

موسیقی قبل از ۷ سالگی

مطالعات دانشمندان نشان می دهد کودکانی که قبل از سن ۷ سالگی به تمرین موسیقی می پردازند، دارای هوش بهتری هستند که این روند تسریع هوش آنها با بزرگ تر شدنشان همچنان ادامه خواهدداشت. اما نکته جالب تر اینجاست که وقتی شما به یادگیری یک ابزار موسیقی می پردازید درگیر چالشی می شوید که مدام و مدام در زندگی تان ادامه خواهدداشت. مهارت موسیقی نیاز به تمرین و استمرار دارد و این استمرار کودک شما را همزمان با بزرگ شدن دنبال می کند و به او قدرت رویارویی با چالش های زندگی را خواهدداد.

 تقویت اعتماد به نفس

یکی از بزرگ ترین مزایایی که استفاده از موسیقی برای کودکان به همراه می آورد تقویت اعتماد به نفس در آنهاست. وقتی کودک قادر به نواختن یک ساز باشد و بتواند در خلال نواختن شعر کوتاهی را نیز بخواند احساس غرور خاصی کرده درنتیجه به خود و توانایی هایش ایمان پیدا خواهدکرد. این اتفاق اعتماد به نفس خوبی را در او خواهد پروراند.

تاثیر موسیقی بر کودکان

علاوه بر این نواختن یک آلت موسیقی حس جسارت و شجاعت را در کودک پرورش خواهدداد چون مطمئنا مواقعی پیش خواهدآمد که او در مقابل شما و یا دوستان و اقوام به هنرنمایی بپردازد و درنتیجه چنین کودکی هرگز تبدیل به یک فرد کم رو نخواهدشد.

موسیقی سرعت یادگیری را افزایش می دهد

همه افراد می توانند مفاهیم مختلفی را بیاموزند. اما اینکه شخصی برچسب نابغه را به خود می گیرد به خاطر سرعت یادگیری اوست. موسیقی دقیقا روی سرعت یادگیری تان تاثیر می گذارد. اگر بتوانید در سنین کودکی فرزندتان را با موسیقی آشنا کنید روی سرعت یادگیری او تاثیر عمیقی گذاشته اید. موسیقی قدرت حل مسئله کودکان را بالا می برد چون او در خلال نواختن و تمرین موسیقی قوه تفکر خود را به کار می اندازد و از طریق تمرکز و تفکر به تمرین می پردازد. درنتیجه تفکر فرزند شما می آموزد که در هر کاری از قوه عقل و منطق خود استفاده کند.البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانسد مقاله بازی های پرتحرک و خلاقانه کودکان را بخوانید.

این مطلب را از دست ندهید
اسلایم چیست، چرا پرطرفدار است؟ + معرفی انواع اسلایم

موسیقی و ریاضی

وقتی فرزندتان شروع به نواختن سازی می کند از همان منطق و استدلالی استفاده می کند که در هنگام حل ریاضیات آن را به کار می گیرد. در نتیجه اگر فرزند شما شانس این را داشته باشد که در معرض آموزش موسیقی قرار گرفته باشد، خیالتان راحت باشد که در زمینه ریاضیات و حل فرمول های پیچیده ریاضی هیچ مشکلی نخواهدداشت. در بعضی دانشگاه های جهان‎‌موسیقی به عنوان یک واحد درسی در کنار دیگر دروس به صورت اجباری آموزش داده می شود تا از تاثیرات خوب آن در دیگر درس ها بهره ببرند.   

تقویت مهارت های اجتماعی

کودکانی که به صورت گروهی به تمرین‌موسیقی می پردازند مهارت های اجتماعی بالایی را دارا هستند. کودکان در خلال گروه موسیقی یاد می گیرند که با یکدیگر همکاری و مشارکت داشته باشند و مهم تر از همه در هماهنگی کامل با یکدیگر باشند چون در غیر این صورت نمی توانند کار عالی را ارائه دهند.

علاوه بر این کودک به صورت غیرمستقیم می آموزد که وقتی قطعه ای با مشارکت گروه نواخته می شود بسیار زیباتر از قطعه ای است که توسط او به صورت مجزا نواخته می شود. این درس بزرگ او را بیشتر به جامعه و افراد پیرامونش انس و پیوند می دهد. برهمین اصل مهارت دوست یابی در کودک شکل گرفته و او را قادر به ایجاد ارتباطات اجتماعی مفید و سازنده می سازد.البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانسد مقاله تاثیر مهم خوشنویسی در زندگی را بخوانید.

 موسیقی اعتماد به نفس کودکان را تقویت می کند

هیچ فعالیتی به اندازه نواختن موسیقی نمی تواند کودکان را به هیجان و تکاپو بییندازد زیرا کودک در خلال آموزش باید کاملا حواسش را متمرکز کند و فرصتی برای پرت شدن حواسش ندارد. علاوه بر این او یاد می گیرد که هماهنگ با دیگر کودکان ساز خود را بنوازد. این دسته از کودکان در هنگام بزرگ سالی قادر به درک سریع تر مطالب هستند و سرعت عمل بیشتری نسبت به دیگران دارند.

این مطلب را از دست ندهید
چطور ماندگاری بوی عطر را افزایش دهیم؟

سخن پایانی

شما در این مقاله با تاثیرات موسیقی برای کودکان آشنا شدید. همچنین از اهمیت موسیقی آگاه شدید. اگر سوال یا نظری دارید آن را در کامنت مطرح کنید تا در اسرع وقت توسط ما جواب داده شود.

سوالات متداول

آموزش موسیقی قبل از هفت سالگی چه تاثیراتی دارد؟

آغاز آموزش قبل از سن هفت سالگی بیشترین تاثیر را خواهد داشت. سنی که در آن آموزش موسیقی آغاز می شود بر روی آناتومی مغز در بزرگسالی تاثیر خواهد گذاشت.

مدارهای مغزی که در آماده سازی موسیقایی چه تاثیراتی دارند؟

مدارهای مغزی که در آماده سازی موسیقایی از طریق آموزش نظامند شکل گرفته اند باعث می شوند که کمتر به کارکرد حافظه وابسته شویم و بیشتر در درون ذهن ارتباطات برقرار شود.

دیدگاهتان را بنویسید

همچنین ببینید
بستن
  • ۱
دکمه بازگشت به بالا