انواع مصالح ساختمانی سبک و مقاوم:
کاهش وزن ساختمان به جهت افزایش مقاومت و طول عمر سازه یکی از مهم ترین قسمت های مربوط به ساخت و ساز می باشد. برای سبک سازی ساختمان دو روش متداول وجود دارد. هر کدام از روش ها مزایای خود را دارند اما با توجه به شرایط پروژه باید روشی که مناسب تر هست را انتخاب کرد. دو روشی که مهندسین برای کاهش وزن ساختمان از آن استفاده می کنند شامل استفاده از کمترین مصالح و ستون و دیگری استفاده از مصالح سبک است. امروز با پیشرفت تکنولوژی امکان تولید مصالح با وزن کمتر و مقاومت بیشتر وجود دارد. مصالحی مانند آجر، بلوک، سنگ، کاشی و.. همگی نسبت به مصالح گذشته سبک تر شده اند. روش دوم بهترین و کار آمدترین روش در حال حاضر محسوب می شود و مهندسین بیشتر این رو را انتخاب می کنند. در ادامه این مقاله قصد داریم تا شما را بیشتر با سبک سازی ساختمان آشنا کنیم. پس با ما تا پایان این مقاله همراه باشید.
فهرست مطالب
- بخش اول :انواع مصالح ساختمانی سبک و مقاوم:
- بخش دوم:برای سبک سازی ساختمان چند راه وجود دارد؟
- بخش سوم:نکات اصلی در مراحل سبک سازی ساختمان
- بخش چهارم:معرفی انواع مصالح ساختمانی
- بخش پنجم:مصالح ساختمانی سبک و جدید :
- بخش ششم:مصالح ساختمانی جدید در اروپا :
- بخش هفتم:مصالح ساختمانی در ایران:
- بخش هشتم: انواع مصالح و بهترین آنها برای دیوارچینی:
برای سبک سازی ساختمان چند راه وجود دارد؟
مهندسین برای کاهش وزن ساختمان ها معمولاً از دو پلن استفاده می کنند. یکی از آن ها طرح نقشه های است، که در آن از کمترین مصالح استفاده شده است. این پلن معمولاً مورد استفاده قرار نمی گیرد. اما روش دوم روشی مدرن تر است و استفاده از آن گزینه مناسب تری محسوب می شود. دومین روش برای سبک سازی ساختمان استفاده از مصالحی است، که وزن کمتری دارند. بیشتر افراد به اشتباه فکر می کنند هر چقدر وزن مصالح بیشتر باشد مقاومت آن ها نیز بیشتر است، در حالی که چنین نیست. امروزه امکان تولید مصالح مقاوم با وزن کمتر فراهم شده است. امروزه از دستگاه ها و ماشین آلات تخصص برای تولید مصالحی مانند آجر، کاشی، بلوک و.. استفاده می کنند. به همین دلیل در کنار وزن کم از مقاومت بیشتری نیز برخورد دار هستند. مهندسین برای سبک سازی ساختمان بیشتر از این روش استفاده می کنند و تا کنون پروژه های بسیار زیادی با این مصالح ساخته شده که در کنار وزن کمتر از مقاومت بیشتری نیز برخورد دار هستند.
نکات اصلی در مراحل سبک سازی ساختمان:
سبک سازی ساختمان در مراحل مختلفی انجام می شود. زیرا وزن یک ساختمان شامل وزن کف، وزن دیوارها و سقف، وزن اسکلت و پی آن است. به همین دلیل سبک سازی ساختمان از ابتدای شروع پروژه شروع می شود و تا پایان کار ادامه می یابد. در هر مرحله از ساخت باید روش های مناسب برای سبک سازی ساختمان اعمال شود تا وزن کلی ساختمان کاهش یابد. به طور کلی می توانیم بگوییم که سبک سازی ساختمان شامل مراحل زیر می باشد.
مرحله پایه:
اولین مرحله در ساخت و ساز مرحله پایه نام دارد. در این مرحله فضای که برای ساخت و ساز انتخاب شده را باید آماده کرد. اگر در این مکان سازه ای قدیمی وجود داشته باشد ابتدا باید آن را تخریب کرد و آوار آن را برداشت. بعد از ان نیاز به حصار کشی موقت است تا همه نکات ایمنی و بهداشتی در حین کار رعایت شود. سپس نیاز به تراز و پی ریزی است. در این مرحله باید روش های سبک سازی سازه نیز اجرا شود. لازم به ذکر است که در قسمت پایه خدمات زیر زمینی مانند فاضلاب و آب نیز قرار می گیرد.
مرحله قاب بندی و بتن ریزی:
مرحله بعدی مربوط به قالب بندی و ساخت اسکلت ساختمان است. اسکلت یک ساختمان یکی از مهم ترین قسمت های آن است، که بر وزن ساختمان نیز تأثیر بسیار زیادی دارد. برای سبک سازی ساختمان باید از مصالحی برای اسکلت بندی آن استفاده کرد که از وزن کمتری برخورد دار هستند. برای مثال اسکلت بندی ساختمان های که به صورت بتنی هستند را می توان با بتن های سبک تر اجرا کرد. با این کار وزن ساختمان به اندازه قابل توجهی کاهش می یابد.
دیوار چینی:
بعد از زدن اسکلت اصلی ساختمان نوبت به دیوار چینی آن می رسد. همان طور که می دانید برای دیوار چینی از مصالحی مانند آجر، بلوک های سیمانی، سفال و… استفاده می شود. اگر هنگام دیوار چینی مسئله سبک سازی ساختمان در میان باشد، مهندسین سعی می کنند سبک ترین مصالح را انتخاب کنند تا در نهایت وزن ساختمان کاهش یابد. مصالحی که برای دیوار چینی استفاده می شوند هر کدام دارای وزن خاصی هستند. به این منظور مهندسین باید محاسبه کنند که استفاده از کدام یکی از مصالح موجود می تواند سبک تر باشد و در نهایت همان را استفاده می کنند. ابعاد بلوک های سیمانی بزرگ تر از آجرها هستند و وزن آن ها نیز در مقایسه با ابعادی که دارند کمتر است. اما مسئله ای که اینجا وجود دارد مقاومت آن ها است. بدون شک مقاومت دیوارهای آجری در مقایسه با دیوارهای که با بلوک ساخته شده اند بیشتر است. در مواقع باید مهندس مربوطه با توجه به سنجش شرایط موجود یکی از مصالح را انتخاب کند.
کف سازی و کاشی کاری:
یکی دیگر از مراحل مهم در ساختمان سازی کف سازی و کاشی کاری است. قسمت کف ساختمان بر وزن آن تأثیر زیادی دارد و به همین دلیل برای سبک سازی سازه در این مرحله نیز باید اقداماتی صورت بگیرد. معمولاً کف ساختمان ها را بعد از پر کردن و یکنواخت کردن با خاک با لایه از ملات می پوشانند. سپس روی آن را با کاشی یا سرامیک می پوشانند. در این مرحله انتخاب کاشی و سرامیک برای سبک سازی ساختمان اهمیت دارد. همچنین برخی از دیواری های داخلی مانند دیوار سرویس بهداشتی، حمام و آشپز خانه نیز با کاشی های پوشانده می شود. به همین دلیل باید تا جایی که ممکن است از مصالح سبک استفاده شود. برای انتخاب مصالح باید با مهندسین مشورت شود.
تکمیل سقف: سقف هر ساختمان یکی از قسمت های مهم آن محسوب می شود که با مصالح مختلفی ساخته می شود. یکی دیگر از عوامل تأثیر گذار بر وزن کلی ساختمان سقف آن است. به همین دلیل بسیار مهم است که برای تکمیل سقف از مصالحی که وزن کمتری دارند استفاده شود تا سبک سازی ساختمان رعایت شود. معمولاً برای سقف ها از تیرچه بلوک یا تیر آهن استفاده می شود. بسته به نوع ساختمان و همچنین صلاح دید مهندسین یکی از این دو مصالح انتخاب می شوند. مهندسین باید وزن کلی مصالح مربوطه را محاسبه کنند و تصمیم بگیرند که از کدام مصالح استفاده کنند.
برای ساختمان سازی به چه میزان آهن نیاز است؟
یکی از مصالح مهم و حیاتی در ساخت و ساز فلز ها هستند. بدون استفاده از آن ها ساختمان ها از استحکام کافی برخورد دار نخواهند بود و با کوچک ترین تنش امکان ریزش آن ها خواهد بود. استفاده از آهن در اسکلت اصلی ساختمان نقش مهمی دارد و بدون آن امکان ساخت و ساز وجود ندارد. اما سؤال اصلی این است، که برای ساخت یک ساختمان به چه میزان آهن نیاز است؟ در خصوص باید به شما بگوییم که میزان آهن مصرفی بستگی به ابعاد و طبقات ساختمان دارد. مسلماً هر چقدر ابعاد و تعداد طبقات بیشتر باشند به آهن بیشتری برای اسکلت بندی نیاز است. اما به طور کلی باید بگوییم که برای میلگرد و تیر آهن دو تا از پر کاربردترین مصالح آهنی هستند که در ساختمان سازی بسیار مورد استفاده قرار می گیرند. در اسکلت های که به صورت بتن هستند حتماً از میلگرد نیز استفاده می شود. به طوری که به ازای هر متر مکعب ستون بتنی به ۳۵ الی ۴۵ کیلو گرم میلگرد نیاز است. در حالی در اسکلت های فلزی که در کنار میلگرد از تیر آهن هم استفاده می شود نیاز به میلگرد کمتر است. با این وجود برای اندازه گیری میزان میلگرد مورد نیاز باید ابتدا میزان میلگرد برای قسمت های مختلف مانند فونداسیون، سقف و ستون ها محاسبه شود.
روشهای سبک سازی ساختمان:
همانطور که گفتیم سبک سازی به دو روش انجام میشود در روش اول، یعنی کاهش وزن ساختمان با استفاده از طراحی مناسب باید طبق اصول و استاندارهای لازم انجام شود. از جمله روشها برای کاهش وزن ساختمان به صورت اصولی عبارتاند از:
۱_تغییر در طراحی و هندسه ساختمان |
۲_انتخاب مصالح ساختمانی به صورت اصولی و استاندارد |
۳_چیدمان دقیق عناصر به شکل منظم و مرتب |
۴_کاهش بار گرانشی و ثقلی |
۵_بررسی بلایا و تحلیل محیط جغرافیایی در منطقه توسعه سازه |
۶_سبک سازی اسکلت ساختمان |
۷_سبک سازی ساختمان با استفاده از کاهش نمای سازه |
چوب شفاف
یکی از مصالح جدیدی که در امر سبک سازی سازه میتوان از آن بهره برد، چوب شفاف است. این ماده که با استفاده از چوب، شیشه و اپوکسی زرین تهیه میشود. محصول نهایی خاصیت چوب و شیشه را توامان دارد. بیشترین استفاده آن هم در نمای ساختمان است. همچنین از لحاظ وزنی از چوب و شیشه سبکتر هستند. از لحاظ مقاومت ۱۰ برابر بیشتر از چوب و ۴ برابر تحمل کشش دارد.
بتن نساجی یا کربن
از دیگر مصالحی که به سبک سازی ساختمان کمک میکند، بتن نساجی یا بتن کربن است. این محصول که از ترکیب الیاف بتن و کامپوزیت و کربن تشکیل میشود. وزنی بسیار سبکتر از بتن معمولی دارد. و میتواند ۶ برابر بیشتر وزن را در مقایسه بتن معمولی تحمل کند. همچنین عمر این مصالح در سازه بیشتر خواهد بود.
بتن خود ترمیم کننده
این محصول جدید انقلاب ویژهای در بتن به وجود آورده است. و از ترکیب بتن معمولی و کپسول آب و باکتری تشکی شده است. همانطور که میدانید مشکل اساسی در بتن معمولی، ترک خوردگی آن است. اما این محصول با خاصیتی که دارد، با استفاده از باکتری موجود آهک تولید میکند و در نتیجه ترک خوردگی را میپوشاند. از لحاظ دوام و افزایش طول عمر سازه نقش اساسی دارد. و بیشترین استفاده را در ساخت تونل و پلها دارد.
بلوک سبک سیمانی
از دیگر روشهای جدید و کم هزینه استفاده از بلوک سبک سیمانی است. این محصول که علاوه بر هزینه کمی که دارند، ایمنی و مقاومت بسزایی هم دارند. بهترین گزینه برای سبک سازی ساختمان محسوب میشوند.این محصول همچنین ضد صدا، گرما و آتش است و به جای بلوکهای سنگین سیمانی استفاده میشوند. ضمن اینکه در برابر ارتعاش، لرزش ساختمان و سیل نیز مقاومت بسیار بالایی دارند. از بلوک سبک سیمانی میتوان برای سقف و دیوار استفاده کرد. هسته این محصولات با میلههای فولادی مقاومسازی میشود.
سبک سازی اسکلت ساختمان
اسکلت یا سازه بتنی و فلزی یکی از بهترین راههای کاهش وزن ساختمان است. این روزها سازههای LSF به عنوان یک سازه فلزی سبک شناخته شدهاند. این اسکلت دارای قابلیت اجرای پلانهای خاص در معماری است و قابلیت بازیافت نیز دارد. از سوی دیگر تا حد زیادی در کاهش هزینههای ساخت و ساز اسکلت نیز تاثیرگذار است.استفاده از اسکلت ال اس اف تا حد زیادی به کاهش هزینههای ساخت و ساز و سرعت اجرای آن را افزایش میدهد. از این روش سبک سازی سازه ساختمان میتوان برای ساختمانهای مسکونی، اداری، آموزشی و … استفاده کرد.
سبک سازی سقف ساختمان
سبک سازی سقف از مواردی است که در حال حاضر با متریال خاص و به کمک بتن انجام میشود. از جمله میتوان به سقف تیرچه بلوک، عرشه فولادی، تیرچه یونولیت، تیرچه کرومیت و دال بتنی اشاره کرد.و با روش ایجاد حفره بین مصالح، میزان مصالح مورد استفاده را کاهش میدهند. در قسمتهای توخالی از پروفیل سبک پلاستیکی با وزن سبک استفاده میشود. ضمن اینکه میزان فولادی که برای سقفها کاربرد دارد، کمتر از نوع سنتی است.
معرفی انواع مصالح ساختمانی:
طبیعتا مصالح ساختمانی مناسب تاثیر زیادی برای کیفیت سازه دارد. هر چقدر هم که تیم ساخت و ساز ماهر باشند، ساختمان با استفاده از مصالح ساختمانی ارزان و نامرغوب دوام زیادی نخواهد داشت. متاسفانه اهمیت انتخاب مصالح ساختمانی مناسب اغلب نادیده گرفته می شود.
برخی از مهندسین پروژه تصمیم می گیرند از گوشه و کنار قیمت ها بزنند و مصالح زیر حد استاندارد را خریداری می کنند. در واقع اکثر افراد به دلیل کاهش هزینه ها به مصالح بی کیفیت روی می آورند. در حالی که این مسئله می تواند در آینده باعث وارد شدن خسارات مالی زیادی به سازه شود. بنابراین با استفاده از بهترین مصالح ساختمانی، سازه ای با کیفیت را به مشتری خود ارائه کنید. این امر ایمنی و دوام ساختمان را تضمین می کند.
همانطور که می دانید، تامین مسکن یکی از نیازهای اولیه برای هر شخصی به شمار می رود. انتخاب بهترین مصالح ساختمانی همواره یکی از دغدغه های اصلی سازندگان بوده است. شما باید با این متریال آشنایی کامل داشته باشید تا بتوانید بهترین ها را برای شروع پروژه ساختمانی خود تهیه کنید. در واقع مصالح ساختمانی بر حسب جنس، نحوه تولید، قدمت و کاربرد به انواع مختلفی تقسیم می شوند. در ادامه به طور مفصل به توضیح انواع مصالح ساختمانی می پردازیم و لیست انواع مصالح ساخاتمانی بر اساس جنس، نحوه تولید و کاربرد را ارائه می کنیم.
مصالح ساختمانی ساده: | ماسه، سیمان، کاشی، بلوک، تیرآهن و غیره |
مصالح ساختمانی مرکب: | بتن، تیرچه، ایزوگام، ایرانیت، آردواز، ملات ها و غیره |
مصالح ساختمانی پیش ساخته: | کاشی، سرامیک، آجر، سفال، تیرچه بلوک، قطعات بتنی، قیرگونی و غیره |
مصالح ساختمانی درجا: | ملات ها، بتن درجا، بلوک سقفی سیمانی |
مصالح طبیعی: | مصالح سنگی، ماسه، خاک ویژه، خاک رس |
مصالح ساختمانی چسباننده: | سیمان، گچ، قیر و خاک |
ملات: | ملات گل رس، ملات کاه گل، ماسه سیمان، ماسه آهک، گچ و خاک و غیره |
قطعات: | قطعه سنگ، بلوک، کاشی، سرامیک، موزاییک، آجر |
فلزات: | آهن، مس، چدن، آلومینیوم، سرب، روی |
چوب: | تیرک ها، چهار تراش، ام دی اف، فیبر و روکش های چوبی |
مواد آلی: | قیرهای ساده و آسفالت، چسب ها، پی وی سی |
مواد متفرقه: | پشم شیشه، پشم سنگ، چوب پنبه، آزبست، گونی و لوله های ساختمانی |
مصالح ساختمانی سبک و جدید :
مصالح سبک سازه ای:
به ان دسته از مصالح گفته می شود که در موارد سازه ای در بنا به کار برده می شوند به سه نوع تقسیم می شوند: بتونی، طبیعی، صنعتی.
بتن سبک:
یکی از مصالح مهم و کارآمد در صنعت ساختمان مدرن است و کاربرد های متنوعی دارد. قاب های ساختمانی چند منطقه و دیوارهای جداکننده, سقف های پوشاننده, صفحات انعطاف پذیر پل ها, عناصر پیش تنیده و پس تنیده و بقیه اجزا از جمله این مواد هستند. در بسیاری از موارد فرم های معماری از تلفیق شده طرح های عملکرد ای می تواند به اسانی و بهتر از هر مصالح دیگر بوسیله بتن سبک حاصل شود.
مصالح ساختمانی سبک شامل تولید انواع بلوک دیواری ، سقفی ، کفپوش و سایر مصالح پر مصرف ساختمانی از بتن سبک با استفاده از پرلیت و پوکه معدنی می باشد. در طرح توجیهی فعلی بلوک های دیواری را به دلیل کاربرد زیاد آن در صنعت ساختمان سازی به عنوان محصول تیپ در نظر گرفته است. پوکه معدنی و پرلیت پایه تولید بتن سبک می باشد. مطابق تعریف موسسه بتن امریکا بتن سبک به بتنی گفته می شود که وزن مخصوص آن کمتر از وزن مخصوص بتن های معمولی (که معادل ۲۴۰۰ کیلوگرم در متر مکعب) باشد. و به دنبال آن مصالح سبک ساختمانی به نوعی از مصالح گفته می شود که وزن مخصوص آنها از سایر مصالح کمتر بوده و سبب کاهش وزن ساختمان گردد. از مزایای استفاده از بلوک های سبک کارایی بیشتر و اجرای راحت تر این نوع بلوک ها ، قابلت درگیر شوندگی بلوک ها درون یکدیگر ، قابلیت حذف گچ و خاک ، قابلیت شیار کنی برای سیم کشی ، قابلیت استفاده از چسب بتن و حذف ملات سیمان ، عایق مناسب صوت و حرارت و رطوبت و غیره می باشد. امروزه سبک سازی ساختمان یکی از مباحث نوین علم ساخت و ساز بوده و روز به روز در حال گسترش می باشد. این فناوری سبک سازی مصالح ساختمانی که نتیجتا سبک سازی نهایی ساختمان را موجب می شود را مورد بررسی و ارزیابی قرار می دهد به طوری که استفاده از مصالح نوین ساختمانی سبب کاهش هزینه های ساخت و ساز و همچنین صرفه جویی در کاهش مصرف انرژی و نیز کاهش اثرات و زیان های ناشی از بلایایی طبیعی از جمله زلزله می باشد. که موجب کاهش صدمات و تلفات ناشی از وزن زیاد ساختمان می گردد.
مصالح ساختمانی جدید در اروپا :
بلوک سبک: بلوک سبک شامل آب، سیمان و گرانول های خاصی است که در آن استفاده می شود، تراکم آن حدود ۱۷۰۰ کیلومتر بر متر مکعب است. این بلوک ها بسیار بادوام و در عین حال بسیار سبک هستند.این بلوک ها به سرعت جای خود را در صنعت ساخت و ساز پیدا کرده اند. همچنین از نظر تأثیرات زیست محیطی ، باید بگوییم که بلوک های سبک بسیار سازگار با محیط زیست هستند و استفاده از آن ها بسیار اقتصادی است. همچنین نحوه استفاده از بلوک های سبک آسان است.
کاشی های حرارتی جدید:
نسل جدیدی از کاشی ها به نام کاشی های حرارتی وجود دارد که مقاومت بالایی دارند.علاوه بر این این کاشی ها از قابلیت حرارتی بسیار جالبی برخوردار هستند. کاشی های حرارتی دارای لعاب هایی با خاصیت انتقال الکتریسیته هستند که منجر به تولید گرما می شود. آن ها تبدیل به تغییر ولتاژ می شوند. کاشی های حرارتی می توانند مقداری از گرما را در خانه ها (به ویژه در کف) تأمین کنند. پیش بینی می شود که در سال های آینده این فناوری پیشرفت های علمی بیشتری داشته باشد و بعید است جایگزین سیستم گرمایش از کف شود یا گاهی اوقات مسقف باشد.
عینک هوشمند جدید:
شیشه جدید به تازگی وارد عرصه تولید انبوه شده است. این عینک ها با قابلیت مات یا شفاف تولید می شوند. با استفاده از این عینک ها می توانید در طول روز از نور خورشید استفاده کنید و بعد از تاریک شدن هوا کاملاً مات باشد. عمر مفید این عینک حدود ۱۰ سال تخمین زده شده است. همچنین این عینک ها قادر به نمایش تصویر با استفاده از ویدئو پروژکتور خواهند بود.
بتن همیشه نمادی از مقاومت و سختی بوده است. با این حال به نظر می رسد انتقال نور توسط بتن یک ظرفیت دور از ذهن است. زیرا با ظهور فناوری بتن و استفاده از آن به جای فلز و فولاد ، همیشه شاهد این بوده ایم که بتن در طراحی ستون های محکم و پی ساختمان استفاده شده است و همه ما بتن را به عنوان یکی از انواع تجهیزات ساختمانی سرد می شناسیم. اما تعجب آور است که بتن هایی در ابتدای تولید وجود دارند که خاصیت “شفافیت” دارند..
ورق های پلی کربنات:
از ورق های پلی کربنات می توان به جای شیشه های معمولی در تجهیزات ساختمانی مدرن استفاده کرد. پلی کربنات ها از خانواده مواد شیمیایی ترموپلاست هستند. خاصیت این نوع مصالح ساختمانی جدید را می توان به دلیل مقاومت بسیار زیاد آن دانست. همچنین این مواد آن ها به اندازه شیشه های معمولی شفاف هستند.
علاوه بر این ورق های پلی کربنات خاصیت UV را دارند. خاصیت اشعه ماورا بنفش می تواند اشعه های مضر نور خورشید را به طور کلی و نور را بدون عبور از اشعه آزار دهنده حفظ کند.ورق های پلی کربنات به دلیل سبک بودن و انعطاف پذیری در بسیاری از موارد مورد استفاده قرار می گیرند. از این ورق ها می توان در اجرای انواع سقف های کاذب ، دیوارهای سوله های بزرگ ، پارکینگ ها ، پنجره های ورودی ، پنجره های داخلی ساختمان استفاده کرد.
سطح جامد (پلی استون)
سطوح در دنیای ساخت و ساز امروز به عنوان معجزه قرن صنعت تجهیزات ساختمانی شناخته می شوند. سطوح جامد ترکیبی از مواد شیمیایی مانند رنگدانه های پلاستیکی ، رزین های پلی استر ، سنگ مرمر با خواص مرمر ، بوکسیت ها ، اکریلیک ها است.از مواد جامد سطحی به عنوان صفحه های تخت در ساخت و ساز استفاده می شود از این نوع مصالح ساختمانی جدید در حمام ، توالت فرنگی مدرن ، بانک ها ، مراکز درمانی ، میزهای اداری لوکس و در رستوران ها برای بهبود محیط استفاده می شود.
ترکیباتی که برای ساختن سطوح استفاده می شوند در نهایت محصولات را بسیار شبیه سنگ های تزئینی می کنند. از این رو می توان از سطوح جامد به عنوان سنگ استفاده کرد با این مزیت که این سنگ های شبه در رنگ های فانتزی و زیبا موجود هستند و بسیار انعطاف پذیرتر از سنگهای معمولی هستند.
مصالح ساختمانی در ایران:
پانل کامپوزیت آلومینیومی:
پانلهای کامپوزیت آلومینیومی برای نما سازی در ساختمانها مورد استفاده قرار میگیرند. این پانلها از دو ورق آلومینیومی که بین آنها پلی اتیلن قرار گرفته، تولید میشوند.
از مزایای پنل آلومینیومی میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
سبک بودن |
محکم و پایدار |
شکل پذیری فوق العاده |
بازدارنده آتش |
قابل بازیافت |
قیمت مقرون به صرفه آن |
بتن اسفنجیک:
ین بتن از شن و ماسه، سیمان و آب تشکیل شده است. حدود ۱۵ الی ۲۵ درصد از فضای این بتن خالی است و آب میتواند به راحتی از میان آن بگذرد. از بتن اسفنجی اغلب برای ساخت پنلها جداکننده، کف سازی و شیب بندی و غیره استفاده میشود. این نوع بتن از نظر اقتصادی و محیط زیستی مزایای زیادی دارد.گاز سیلیس، خاکستربادی و سرباره از جمله افزودنیهایی است که دوام و استحکام بتن را افزایش میدهد. از این بتن می توان به منظور ذخایر زمینی، زیرسازی چمنها، جلوگیری از یخ زدگی آب برف و باران در سطح زمین استفاده کرد.
شیشه هوشمند:
این شیشه قابلیت این را دارد که از حالت شفاف به حالت مات تبدیل میشود. به طور در طول روز که نیاز به ورود نور خورشید است، شیشه را شفاف نمود و سپس در شب برای حفظ حریم خصوصی آن را مات کرد. از شیشههای هوشمند معمولا برای نمای ساختمان و پنجره واحدهای مسکونی و اداری، شیشه مورد استفاده برای پارتیشن بندی، حمام و سرویس بهداشتی، فضای داخلی هتلها.
الوار تودهای:
از دیگر مصالح نوین ساختمانی، الوارهای چوبی تودهای است که با الوارهای دیگر متفاوت است. این الوارهای طی فرایندهای مهندسی مخصوصی، به صورت لایه به لایه ساخته میشوند و همین ساختار لایه لایه آنها باعث استحکام و ماندگاری این محصول می شود. از ترکیب این محصول با آن معمولا برای نما و دکوراسیون داخلی استفاده میکنند.
آجر تصفیه کننده هوا:
با توجه به آلودگی روز افزون اکثر شهرهای بزرگ، تنفس هوای پاک برای خیلی از افراد دغدغهای بزرگ است. آجر های تصفیه کننده هوا میتوانند هوای فضای داخلی را تصفیه کنند. این آجرها معمولا در قسمتهای بیرونی ساختمان به کار میرود و با ورود هوا از آنها، هوا تصفیه و وارد ساختمان میشود.این مصالح نوین ساختمانی میتواند تا ۳۰ درصد ذرات ریز و آلاینده را فیلتر و مانع از ورود ۱۰۰درصد ذرات درشت آلاینده به داخل ساختمان شود.
سرامیک خنک کننده:
امروزه که مصرف انرژی، چه از نظر هزینه و چه از نظر صدماتی که به محیط زیست وارد می کند برای افراد بسیاری، مهم شده است. وجود مصالح ساختمانی نوینی که بتواند موجب مصرف کمتر انرژی شود، بسیار پرطرفدار شده است. سرامیک خنک کننده برای خنک کردن و تهویه هوای داخل ساختمان کاربرد دارد.این مصالح ساختمانی مدرن از خاک رس و هیدروژل تشکیل شده است، این سرامیک میتواند دمای محیط را تا بیش از ۶ درجه کاهش دهد.
سنگ نور گذر:
سنگ نور گذر، همانطور که از نام آن پیداست میتواند نور را از خود عبور دهد و جز مصالح لاکچری در ساختمان سازی محسوب میشود. این مصالح نوین ساختمانی، معمولا در دکوراسیون داخلی ساختمانها کاربرد دارد. استفاده از این سنگ برای افرادی که علاقمند به دکوراسیون مدرن یا کلاسیک هستند، رایجتر است.
آجرهای هوشمند:
این آجرهای مستحکم در تغییرات آب و هوا به صورت هوشمند عملکرد خود را تغییر میدهند، به طور مثال در زمستان عایق گرما و در تابستان عایق سرما هستند. همچنین این آجر از هزینههای برق میکاهد و به روند ساختوساز سرعت میبخشد.
انواع مصالح و بهترین آنها برای دیوارچینی:
۱. ملات دیوارچینی (سیمان، آهک همراه با شن یا ماسه)
ملات دیوارچینی شامل ترکیب شن و یا ماسه به همراه سیمان یا آهک میباشد که با مقدار معینی آب مخلوط شدهاند. این ملات پیونددهنده عناصر و اجزا سازنده دیوار میباشد. نقش اصلی ملات دیوارچینی، توزیع عادلانه نیروی وزن مصالح دیوار و نیروهای خارجی برروی تمامی سطح موجود میباشد. همچنین این ملات منجر به استحکام و مقاومت دیوار در برابر رطوبت، فرسایش و غیره میشود. ازاینرو باید دارای قوام لازم برای دیوارچینی باشد و سریعا مورد استفاده قرار بگیرد تا خشک نشدهاست.اگر ملات مورد استفاده در دیوارچینی استحکام کمی داشتهباشد، خطر نفوذ آب به دیوار و فرسایش دیوار افزایش مییابد. همچنین اگر ملات زیادی محکم باشد، باعث ترکخوردن بلوکهای دیوار میشود.
۲.آجر و بهترین نوع آن برای دیوارچینی
آجر یکی از قدیمیترین مصالح برای دیوارچینی شمرده میشود. آجرهایی که در گذشته استفاده میشدند ساختاری شبیه به خشت داشتند. آجر در واقع خشت پختهشده و فرمگرفته میباشد که برای دیوارچینی استفاده میشود.آجر از ترکیب چسب مخصوص، خاک رس، شن، سیمان، آهک و سنگ تولید میشود. این مواد را با هم ترکیبشده و در قالبهای مخصوص ریخته میشوند. سپس بعد از فشردگی و شکلگرفتن، آنها را در کوره یا نور خورشید قرار میدهند تا بهطور کامل خشک شوند. در دیوارچینی، آجر در انواع مختلف آهکی، اتوکلاو، سفالی، توخالی بلوکی و متخلخل وجود دارد. آجرها در برابر سرما مقاوم بوده و کاربرد آنها نیز نسبتا آسان است. این مصالح دارای مزایای خیلی خوبی نیز میباشند که از جمله آنها میتوان به هزینه خیلی پایین آنها و استفاده آسان به دلیل کوچک بودن اشاره کرد. علاوهبر مزایا دارای معایبی نیز هستند که می توان به این موارد اشاره کرد. کوچک بودن اندازه آجرها منجر به افزایش میزان بتن و سیمان (ملات) مصرفی برای دیوارچینی میشود و همچنین سرعت کار نیز بسیار پایین است.آجرها در انواع طرحها و رنگها وجود داشته و بهدلیل در دسترسبودن مواد اولیه آنها، هزینه نهایی تولید شدن آن بسیار اندک بوده و به همیندلیل یکی از ارزانترین و پر کاربردترین مصالح برای دیوارچینی به شمار میروند.
۳.دیوارچینی با استفاده از سنگ
سنگ و ساختمانهای سنگی از گذشته وجود داشتهاند. سنگ را میتوان یکی از قدیمیترین و اولین مصالح ساختمانی معرفی کرد. از نظر ماندگاری نیز، سنگ یکی از بادوامترین و مقاومترین مصالح دیوارچینی شمرده میشود. علت این امر، بافت کاملا متراکم آن میباشد.نحوه دیوارچینی با سنگ معمولا بهاینصورت انجام میشود که از ملات سیمان به عنوان اتصالدهنده و در کنار هم قرارگرفتن سنگها در دیوارچینی استفاده میشود. بهطورکلی سنگها از مصالح انعطافپذیر بوده که علاوهبر مقاومت زیاد در برابر نفوذ آب، مستعد شوک حرارتی نیز هستند. متاسفانه قیمت بالا و وزن زیاد این مصالح سبب شده تا افراد بهدنبال جایگزین ارزانتر و بهتری بهجای سنگ باشند.
۴.دیوارچینی با استفاده از چوب
چوب نیز یکی از قدیمیترین و لوکسترین مصالح برای دیوارچینی بهحساب میآید. انواع مختلفی از درختان از جمله کاج، سرو، صنوبر و چوب قرمز میتوانند برای دیوارچینی استفاده شوند. تنه و چوب درختان پس از برش و فشردهسازی بهصورت تخته برای چیدن دیوار استفاده میشوند. از مزیتهای این مصالح برای دیوارچینی میتوان به سهولت نصب، بهصرفه بودن و نگهداری آسان آنها اشاره کرد.
سوالات متداول
انواع مصالح بر اساس جنس کدام اند؟
مصالح ساختمانی بر اساس جنس به دو دسته مصالح مرکب و مصالح ساده دسته بندی می شوند.
انواع مصالح ساختمانی براساس نحوه ساخت کدام اند؟
هر کدام از مصالح ساختمانی به شیوه ای متفاوت تولید اما در کل می توان گفت مصالح یا به صورت پیش ساخته و یا به شکل درجا در صنعت ساختمان تولید و استفاده می شوند.
منظور از مصالح ساختمانی پیش ساخته چیست؟
مصالح پیش ساخته به مصالحی گفته می شود که در کارخانه یا کارگاه های مختلف تولید و سپس به محل اجرای پروژه منتقل و استفاده می گردند.
مصالح نوین ساختمانی چه هستند؟
با پیشرفت علم و تکنولوژی روز به روز شاهد مصالحی با کیفیت تر و مقاوم تر هستیم. این مصالح عمر سازه را طولانی تر می کنند و در برابر عوامل مختلف از مقاومت لازم برخوردارند، مثل بتن اسفنجی، پانل های گچی پیش ساخته، ورق پلی کربنات، کاشی حرارتی، شیشه مات شونده هوشمند، پانل کامپوزیت آلومینیومی
سخن پایانی
لیست انواع مصالح ساختمانی با توجه به نوع سازه بسیار متنوع هستند. مکان جغرافیایی، استحکام مورد نیاز و … در انتخاب نوع مصالح تاثیر گذار بوده و مطلب فوق بخشی از این نوع مصالح هستند. و نکته ی دیگر اینکه مصالح ساختمانیتان را از نزدیکترین محل به ساختمان تهیه کنید .همواره هزینه حمل و نقل مصالح ساختمانی بخش مهمی از هزینه های زیاد ساختمان سازی می باشد. با این کار از هزینه های بسیار زیاد حمل و نقل آن پیشگیری می کنید و روند کاری خود را تسریع ببخشید. این کار باعث می شود که دیگر مجبور نباشید به فکر محلی برای اسکان مصالح باشید.ریختن مصالح در اطراف ساختمان به طور معمول دردسر های خاص خودش را به همراه دارد. از تذکر مامورین شهرداری گرفته تا اعتراض همسایگان ، پس همواره از نزدیکترین محل مصالح ساختمانی خود را تهیه نموده تا دچار همچین دردسر هایی نشوید.و همچنین فقط به فکر خودتان نباشید. این را بدانید محیط زیست میراثی است که در حفظ آن باید همواره تلاش کرد. بر طبق این گفته همواره مواد و مصالحی را انتخاب نمایید که برای محیط زیست هیچگونه ضرری نداشته باشد.