سلامتی

بیماری زخم قرنیه ی چشمی چیست؟ + بررسی راهکارهای مفید برای درمان آن

زخم قرنیه ی چشمی یک بیماری پیشرونده است که به طور کلی هر دو چشم را درگیر می کند. این بیماری منجر به نازک شدن و تغییر شکل قرنیه (بیرونی ترین لایه چشم) می شود. قرنیه مخروطی شکل شده و در نتیجه باعث ایجاد نزدیک بینی و آستیگماتیسم نامنظم می شود و منجر به کاهش شدید بینایی می شود.

برای تشخیص آن لازم است چه کاری انجام شود؟

توپوگرافی قرنیه انجام شود، دستگاهی که در حد میکروسکوپی پستی و بلندی های قرنیه را نشان می دهد، دقیقاً مانند نقشه ای که کوه ها و دره ها را نشان می دهد. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله خواص چوب صندل را بخوانید.

خشکی چشمDry Eye چیست؟

Tear Film لایه اشکیخشکی چشم به معنی از دست دادن یا کاهش توانایی چشم در ایجاد اشک طبیعی است. این بیماری یکی از دلایل شایع مراجعه به متخصص چشم است. عوامل مختلفی ممکن است این مشکل را ایجاد یا در ایجاد آن نقش داشته باشد.

بیماری زخم قرنیه ی چشمی

خشکی چشم می تواند به دلایل مختلفی ایجاد شود. یکی از دلایل عمده کاهش تولید اشک توسط غدد اشک است؛ یک اتفاق طبیعی که با افزایش سن و به ویژه در زنانی که یائسه می شوند، اتفاق می افتد.البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله خواص شگفت انگیز کره بادام زمینی را بخوانید.کیفیت اشک نیز ممکن است دلیل خشکی چشم باشد.

در یک اشک طبیعی سه جزء وجود دارد:

  • آب
  • مخاط
  • روغن

این سه جز برای تأمین مقدار مناسب رطوبت، توزیع رطوبت به طور مساوی در سطح چشم و جلوگیری از تبخیر که می تواند باعث خشکی چشم شود، با هم کار می کنند. در صورت به خطر افتادن هر یک از سه مولفه، ممکن است چشم از تغذیه و محافظت لازم برخوردار نباشد . باعث زخم قرنیه ی چشمی شود.

معمولاً روغن کافی در اشکها وجود ندارد و منجر به تبخیر می شود که باعث خشکی چشم می شود.

قرمزی چشم ها Red Eyes یا زخم قرنیه ی چشمی:

قرمزی چشم یک مشکل رایج است که می تواند در یک یا هر دو چشم تظاهر کند. رنگ قرمز در قرمزی چشم از رگهای خونی سطح چشم شما ناشی می شود که به دلیل نوعی تحریک یا عفونت منبسط (گشاد) می شوند.علل قرمزی چشم متنوع است و بسته به علت زمینه ای، قرمزی چشم درمانهای متفاوتی دارد.

علل زمینه ای قرمزی چشم ها و زخم قرنیه های چشمی چیست؟

معمولا ناشی از آلرژی، خستگی چشم ها، استفاده طولانی مدت از لنز های تماسی و عفونت های شایع سطح چشم (کنژنکتیویت) است.البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله رژیم غذایی کتوژنیک را بخوانید. بهر حال گاهی اوقات قرمزی چشم ممکن است علامت بیماریزخم قرنیه ی چشمی زمینه ای مهم چشمی مثل یووئیت و گلوکوم (آب سیاه) باشد.

استفاده از لنز چشمی

قرمزی چشم ممکن است به علت گشادی عروق ملتحمه و صلبیه و یا ناشی از خروج خون از رگهای ظریف بافت های سطحی چشم و تجمع در نسوج سطحی چشم باشد. شدت قرمزی چشم از موارد خفیف پرخونی رگهای ظریف سطح چشم تا خونریزی و قرمزی شدید بافت های سطحی متفاوت است.

این مطلب را از دست ندهید
آیا مصرف بیش از حد ویتامین D به بدن شما آسیب می رساند؟+ بررسی عوارض مصرف زیاد ویتامین دی برای بدن

بیماری قرنیه ی خونریزی زیر ملتحمه چشمی چیست؟

ملتحمه لایه بافتی نازک و شفافی است که صلبیه (اسکلرا) را می پوشاند. ملتحمه خارجی ترین لایه پوششی کره چشم است. عروق کوچک ملتحمه ممکن است خود به خودی یا به دنبال ضربه یا بیماری های خاصی پاره شوند و در نتیجه منجر به خروج خون از رگ به بافت زیر ملتحمه و قرمزی ناگهانی چشم شود. خونریزی زیر ملتحمه ای به صورت لکه ای قرمز روشن یا تیره بر روی قسمت سفیدی چشم ظهور می کند.البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله عرق کردن زیاد نشانه چیست را بخوانید.

خونریزی زیر ملتحمه علامتی ندارد و فرد ممکن است قرمزی چشم خود را در آینه ببیند یا شخص دیگری به وی بگوید که چشمش قرمز شده است. خونریزی زیر ملتحمه به ندرت ممکن است با درد مختصری همراه باشد. ملتحمه نمی تواند با سرعت خون خارج شده را جذب کند؛ در نتیجه خون در بافت زیر ملتحمه گیر می افتد.


بیماری آلرژی های چشمی (زخم های قرنیه ی چشمی)چیست؟

آلرژی چشمی یا کنژنکتیویت آلرژیک، پدیده بسیار شایع است. آلرژی باعث آبریزش بینی و چشم ها، سرفه، عطسه و اشکال در تنفس، گرفتگی بینی، عطسه، خارش و تورم پوست، پوست خشک و قرمز و جوش‌های پوستی می شود.

۱. آلرژی چشم یا زخم قرنیه ی چشمی:

ملتحمه لایه بافتی نازک و شفافی است که صلبیه (اسکلرا) را می پوشاند. آلرژی چشمی زمانی رخ می‌دهد که یک ماده حساسیت‌زا (آلرژن) بافت چشم را تحریک می‌کند و ‌هیستامین آزاد ‌شود. در نتیجه پلک‌ها و ملتحمه چشم قرمز و متورم شده و دچار خارش می‌شوند. آلرژی چشم اغلب با آلرژی بینی همراه است. در این حالت، شخص دچار خارش، گرفتگی بینی و عطسه می‌شود. این وضعیت به‌طور معمول هنگام بروز حساسیت‌های فصلی و موقتی ایجاد می‌شود.

این مطلب را از دست ندهید
دلایل و نشانه های گردش خون ضعیف چیست؟+ بررسی نکات مهم در مورد آن

موادی مثل گرده گیاهان، برخی داروها، مو و پشم و پر حیوانات، گرد و غبار هوا، نیش حشرات، حیوانات خانگی، دود سیگار، عطر یا حتی غذاها می توانند باعث حساسیت شوند. این مواد آلرژی زا باعث می‌شوند که سیستم ایمنی بدن، بیش از حد فعال شود و علائم حساسیت را در بدن ایجاد کند.

۲. خارش چشم ها یک بیماری چشمی است:

بیشتر اوقات، خارش چشم به دلیل نوعی آلرژی ایجاد می شود. یک ماده تحریک کننده (به نام آلرژن) – مانند گرده ، گرد و غبار و شوره حیوانات – باعث ترشح ترکیباتی به نام هیستامین در بافت های اطراف چشم می شود که منجر به خارش ، قرمزی و تورم می شود. مالیدن به بهبود خارش چشم کمک نمی کند. در واقع ، می تواند اوضاع را بدتر کند.
Itchy eye خارش چشم هاآلرژی چشم دارای اشکال و اندازه های مختلف است و می تواند فصلی یا چند ساله باشد.
آلرژی های فصلی باعث بیماری ورم ملتحمه آلرژیک می شود.

این بیماری بیشتر در بهار و پاییز دیده می شود و به دلیل تعداد زیاد گرده گل و قرار گرفتن در معرض مواد حساسیت زا در فضای باز مانند چمن و علف های هرز ایجاد می شود.
اما آلرژی تنها دلیل خارش چشم نیست. اگر (علاوه بر خارش) چشم های شما سوزش نیز دارد، علت آن ممکن است سندرم خشکی چشم یا اختلال عملکرد غده میبومیا باشد ، نه آلرژی.

۳. التهاب عفونی ملتحمه یا کنژنکتیویت عفونی:

ملتحمه لایه بافتی نازک و شفافی است که صلبیه (اسکلرا) را می پوشاند. ملتحمه خارجی ترین لایه پوششی کره چشم است. کنژنکتیویت یا التهاب ملتحمه، التهاب و عفونت این لایه است. علل عفونت ملتحمه چشم معمولاً عفونتهای ویروسی یا باکتریایی است. کنژنکتیویت ممکن است منجر به بروز احساس وجود خارجی در یک یا هر دو چشم شود. در موقع بیدار شدن، ممکن است چشم پر از ترشحات باشد. سفیدی چشم نیز قرمز می شود. وجود التهاب سبب می شود که عروق سطح کره چشم گشاد شده و در مقایسه با قبل بیشتر مشخص شوند و همین عامل سبب می شود که سفیدی چشم قرمزتر شود.

۴. بیماری پینگوکولا چشمی:

piguecula پینگکولاپینگوکولا یک توده سفید مایل به زرد برجسته روی ملتحمه کره چشم، مجاور قرنیه است. تمایل به رشد روی قرنیه ندارد. با این حال، ممکن است باعث تحریک یا مزاحمت از نظر زیبایی شود و اگرچه به ندرت لازم است، اما به راحتی میتواند با جراحی برداشته می شود.

بیماریپینگوکولا چشمی

علائم آن کاملاً شبیه ناخنک است. معمولاً به صورت رویش خامه ای یا گچی روی سفیدی چشم، بین پلک ها ظاهر می شود. پینگوکولا نیز به طور معمول در گوشه چشم، نزدیک بینی رشد می کند و می تواند یک چشم یا هر دو را درگیرکند. درست مثل ناخنک، پینگوکولا نیز می تواند باعث تحریک و همچنین مشکل در استفاده از لنزهای تماسی شود. با این حال، پینگوکولا نمی تواند بر روی قرنیه رشد کند و بنابراین بر بینایی تأثیر نخواهد گذاشت.

این مطلب را از دست ندهید
عرق کردن زیاد نشانه چیست چه راه های درمانی برای آن وجود دارد؟

۵. بیماری عفونت قرنیه یا کراتیت میکروبی چیست؟

کراتیت عفونی و زخمهای قرنیه به تهاجم ارگانیسم عفونی مانند باکتریها به قرنیه است. به عنوان یک قاعده کلی، هر چه عفونت قرنیه عمیق تر باشد، علائم و عوارض آن شدیدتر است. لازم به ذکر است که گرچه نسبتاً نادر است، اما زخم قرنیه جدی ترین عارضه استفاده از لنزهای تماسی است.

گاهی اوقات بعضی از اجسام خارجی ممکن است در قرنیه فرو روند؛ مثلا زمانی که شاخه گیاه یا ناخنتان به چشمتان برخورد می کند. یا ممکن است باکتری ها و قارچ ها از طریق لنز تماسی آلوده وارد قرنیه شوند. در این شرایط ممکن است چشم دچار التهاب دردناک و عفونت قرنیه شود که اصطلاحا آنرا “کراتیت” یا “زخم عفونی قرنیه” می گوئیم. این عفونت ها می تواند منجر به کاهش وضوح بینائی، ترشح از قرنیه، و شاید تخریب بافت قرنیه شود.

۶. بیماری تبخال چشمی Ocular Herpes:

herpes simplex keratitisویروس هرپس سیمپلکس یک ویروس رایج است که افراد زیادی را مبتلا می کند. این ویروس علاوه بر ایجاد زخم های تبخالی لب در موقع سرماخوردگی، می تواند باعث ایجاد زخم در چشم نیز بشود. وقتی چشم یک فرد را درگیر کند، این بیماری به عنوان تبخال چشمی یا بیماری هرپسی چشم نامیده می شود.
ممکن است تبخال چشم باعث نگرانی شود زیرا می تواند علائم ناخوشایندی داشته باشد. در موارد نادر ، تبخال چشم می تواند لایه های عمیق تر چشم و بینایی او را تحت تأثیر قرار دهد.

۷. بیماری قرنیه ی چشمی زونا (واریسلا- زوستر):

ین عفونت ناشی از” ویروس واریسلا- زوستر” یعنی همان ویروس عامل آبله مرغان است. پس از شیوع اولیه آبله مرغان( که اغلب در کودکی رخ می دهد )، ویروس بصورت غیرفعال درسلولهای عصبی سیستم عصبی مرکزی نهفته باقی می ماند. اما در بعضی افراد، ویروس واریسلا – زوستر مجددا در زمان دیگری از حیات فرد فعال می شود. زمانیکه ویروس فعال می شود، از طریق رشته های اعصاب به پایین طی طریق می کند و بعضی از قسمت های بدن را آلوده می کند و باعث ایجاد ضایعات تاولی ( زونا ) ، تب، ورم دردناک رشته های عصبی آلوده و احساس ناخوشی و بیحالی عمومی می شود.

بیماری قرنیه ی چشمی زونا

ذکر این نکته ضروری است که مشکلات قرنیه ای ممکن است ماهها بعد از بروز زونا ایجاد شود. به این دلیل، لازم است افرادیکه زونای ناحیه صورت ( زونای چشمی) داشته اند، بر طبق برنامه زمان بندی منظم پی گیری و معاینه چشم پزشکی شوند.

این مطلب را از دست ندهید
آموزش صفر تا صد روتین مراقبت از مو

۸. بیماری خراش راجعه قرنیه چشمی:

خراش قرنیه یکی از مشکلات رایج است. خراش قرنیه باعت ناراحتی شدید، قرمزی چشم و جراحت می شود. خراش قرنیه ناشی از کنده شدن سلولهای سطح قرنیه (سلولهای اپیتلیوم قرنیه) است.

قرنیه به قسمت شفاف جلوی سطح کره چشم می گوئیم و قسمتی از وظیفه آن تمرکز نور بر روی شبکیه چشم برای دیدن شماست. برای دید خوب سلامت قرنیه ضروری است. خراش قرنیه، علاوه بر اختلال بینایی می توان زمینه ساز عفونت قرنیه شود.

۹. بیماری قرنیه ای دژنراسیون محیطی ترین قرنیه:

اولین یافته در معاینه با اسلیت لامپ ( دستگاه معاینه چشم) کدورتهای استرومای قرنیه (لایه میانی قرنیه) است که از لیمبوس با نواری از قرنیه شفاف فاصله دارد. پس از این مرحله در ناحیه گرفتار در سطح قرنیه رگهای جدیدی ساخته می شود. بدلیل نازک شدن تدریجی قرنیه در ناحیه گرفتار، ناودانی موازی با لیمبوس ایجاد می شود. همچنین خط ویژه ای از رسوب چربی در جلوی ناودان دیده می شود. همچنانکه پدیده دژنراسیون (پوسیدگی و تخریب) پیشرفت می کند، ناحیه درگیر و نازک شده، بیرون می زند.

در بسیاری از موارد بیماری دردناک نیست و بیمار به علت کاهش تدریجی بینایی مراجعه می کند. دلیل کاهش بینایی، ایجاد آستیگماتیسم نامنظم است. اما در بعضی از بیماران جوانتر، ممکن است به علت التهاب چشم دردناک باشد.

سخن پایانی

شما در این مقاله با بیماری زخم قرنیه ی چشمی آشنا شدید. همچنین از راه های درمان و پیشگیری آن آگاه شدید.اگر سوال یا نظری دارید آن را در کامنت مطرح کنید تا در اسرع وقت توسط ما جواب داده شود.

این مقاله را با دوستان خود به اشتراک بگذارید:

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا