خرید و انتخاب بهترین سرویس قابلمه و تابه برای آشپزی کار سادهای نیست. برندهای بسیار زیاد و متنوعی در بازار لوازم خانگی وجود دارد و مدلها و جنسهای متفاوتی دارند که شناختن و آگاهی از آنها کار سادهای نیست. در نهایت از بین این همه جنس و مدل کدام یک واقعا به درد آشپزخانه شما میخورد؟ این مطلب به شما کمک میکند تا بهترین سرویس قابلمه را برای آشپزخانهتان انتخاب کنید. مهم است اول نیازهایتان را بشناسید. سپس نگاهی به کالاهای موجود بیندازید و از بین آنها، مناسبترین گزینه را انتخاب کنید.
فهرست مطالب
- راهنمای خرید بهترین سرویس قابلمه
- بررسی نکاتی که قبل از خرید قابلمه گرانیتی باید بدانید
- مزایای قابلمه گرانیتی چیست؟
- معایب قابلمه گرانیتی چیست؟
- تفاوت قابلمه گرانیتی با سایر قابلمه ها چیست؟
- سخن پایانی و سوالات متداول
راهنمای خرید بهترین سرویس قابلمه
در هنگام خرید و انتخاب سرویس پختوپز این عوامل را در نظر بگیرید:
انتخاب اجزای سرویس
اگر برای اولین بار است دنبال بهترین سرویس قابلمه میگردید یا قصد خرید جهیزیه دارید، حتما دقت کنید که سرویس چند پارچه و دارای چه نوع ظروفیست. شاید یک سرویس ۱۲ پارچه تکمیلتر و شیکتر از سرویس ۸ پارچه به نظر برسد اما ممکن است برخی از اقلامش هیچگاه به کارتان نیاید. از طرفی اگر قبلا سرویس تابه و قابلمه خریدهاید، حالا میتوانید قابلمه و تابه را بهصورت تک و مجزا بخرید و صرفا سرویس موجود را تکمیل کنید. یا ظروف مستعمل را با ظرف نو جایگزین کنید. البته دقت کنید که خرید سرویس همیشه بهصرفهتر و اقتصادیتر از خرید همهی آن ظروف به صورت تکی و مجزاست.
انتقال حرارت
کارکرد اصلی هر تابه و قابلمهای قرار گرفتن بر روی اجاق گاز است. چه از اجاق مبله استفاده کنید، چه گاز توکار و چه صفحه برقی، وظیفه یک قابلمه خوب اینست که حرارت را به درستی و به شکل یکنواخت منتقل کند. بهترین فلز برای انتقال حرارت مس است در حالیکه استیل به آن خوبی نمیتواند رسانای گرما باشد. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله راهنما خرید ماشین ظرفشویی ال جی را بخوانید.
چرا این مساله مهم است؟ چون باعث میشود حرارت به شکل یکسان و یکنواخت در سطح قابلمه یا تابه پخش شود و در نتیجه غذا همگن پخته شود. از طرفی وقتی درجه حرارت اجاق را کم یا زیاد میکنید این تغییر در ظروف مسی سریعتر اعمال میشود و در ظروف استیل، دیرتر.
طول عمر
قابلمهها و تابهها با توجه به جنس و پوشششان، طول عمرهای متفاوتی دارند. از میان همهی انواع ظروف پختوپز، قابلمه و تابههای استیل طول عمر بیشتر و بالاتری دارند. یعنی برای مدت زمان بیشتری میتوانید از آنها استفاده کنید.
نگهداری
هر دستگاه و وسیلهای نیاز به نگهداری و مراقبت دارد حتی اگر بهترین سرویس قابلمه باشد! در میان انواع ظروف پختوپز، نگهداری و مراقبت از قابلمه و تابههای مسی و چدنی سختتر از ظروف استیل است.
از طرفی فلزها به مواد غذایی مختلف نیز واکنشهای متفاوتی نشان میدهند. بهعنوان مثال ظروف آلومینیومی در برابر گوجه فرنگی یا دیگر غذاهای اسیدی آسیبپذیرند. به همین دلیل با توجه به رژیم غذایی و نوع ذائقهتان میتوانید جنس مناسب سرویس قابلمه را انتخاب کنید.
بررسی نکاتی که قبل از خرید قابلمه گرانیتی باید بدانید
انواع قابلمه های گرانیتی و سازگاری با غذا
صرف نظر از تصور عموم می توان گفت جنس اصلی سازنده این ظروف کاملا از گرانیت نیست. جنس قسمت های داخلی این محصولات از فلز استیل ضدزنگ می باشد که رویه آن با شیشه صیقل داده شده است. این رویه شیشه ای همان چینی ذوب شده است که باعث می شود خاصیت نچسب بودن به ظروف گرانیتی افزوده شود. طرح بیرونی بیشتر قابلمه های گرانیتی تیره رنگ بوده و روی این بدنه تیره رنگ نقاط سفید رنگی به چشم میخورد. البته همین طرح بیرونی برای این ظروف باعث می شود تا نگاه مشتری جذب شود.
البته شایان ذکر است که وزن سبک این ظروف و تسهیل درحمل و نقل آن ها یک عامل مهم از دید مشتریان برای خرید این محصولات است. از سوالات مهم خریداران قابلمه های گرانیتی ایمن بودن آن می باشد، افرادی هستند که به دلیل آلومینیومی بودن هسته و زیرساخت قابلمه های گرانیتی نگران می باشند و ذهنیت آنها به دلیل ورود مواد مضر و سمی به درون غذا می باشد به همین دلیل تردید بسیاری هنگام انتخاب و خرید آنها مشاهده خواهیم نمود.
امروزه خانواده ها خرید و استفاده از قابلمه های غیرتفلون را ترجیح میدهند و دلیل اصلی آن پیش روی زندگی به سوی یک زندگی با سبکی سالم تر و داشتن محیطی سبزتر می باشد. تمامی ما پس از استفاده طولانی مدت از قابلمه های تفلون به تاثیراتی که بر سلامتی می گذارد را مشاهده می کنیم و می دانیم که استفاده از آن تاثیر بسزایی در آسیب رسیدن به محیط زیست خواهد داشت. با تمام این تفاسیر از سخت و دشوار بودن استفاده از قابلمه های استیل، مسی، شیشه ای و… در حین آشپزی اطلاع داریم در بعضی از مواقع نیز به دلیل واکنشی که از طریق فلز به کار رفته و مواد اسیدی به وجود می آید سبب تغییر طعم و عطر غذا و یا حتی ممکن است باعث از بین رفتن ارزش مواد مغذی غذا گردد.
تولیدکنندگان پس از برخورد با این موارد تصمیم به تولید قابلمه های بدون رنگ گرانیت، با پوششی مقاوم و فاقدPFOAو PTFE گرفته و سپس آن را به بازار فروش وارد نمودند با کمک این نوع از قابلمه آشپزی بسیار آسان بوده و حتی می توان به وسیله ی آن بدون روغن و کره به آشپزی پرداخت. در عصر حاضر تمامی ظروف گرانیتی مورد استفاده در آشپزخانه تولید شده از یک هسته آلومینیومی و یک روکش شیشهای میباشد. تولید اینگونه ظروف به دلیل هدایت گرما میباشد.
از مزیتهای روکش گرانیتی میتوان به عدم وجود مواد شیمیایی مضر و سمی در آن اشاره نمود. خاصیت غیرمتخلخل بودن و غیرقابل واکنش و نچسب بودن از دیگر مزایای این روکش محسوب میشود. تمامی این مزایا و موارد موجب گشته که این ظروف گرانیتی به هیچ وجه با مواد غذایی حتی مواد اسیدی نیز تعامل و واکنش نداشته باشد. به دلیل این مزیت شما دیگری غذایی با عطر و طعم تغییر یافته را میل نخواهید نمود. با تمام موارد عنوان شده میتوان قابلمه های گرانیتی را به عنوان امنترین قابلمه معرفی نمود. لازم به ذکر است که این وسایل تنها از نظر شباهت با گرانیت ارتباط دارد نه موارد دیگری.
وزن کم عاملی مهم در انواع قابلمه های گرانیتی
درمقایسه با ظروف فلزی مانند چدن و سایر فلز ها می توان گفت که گرانیت وزن بسیار کمی دارد. همانطور که قبلا اشاره کردیم بسیاری از مردم تصورات نادرستی درباره این محصولات دارند که بیشتر از نامگذاری آن ها نشات میگیرد و درواقع قسمت اصلی تشکیل دهنده این ظروف از فلز استیل ضد زنگ بسیار محکم است. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله راهنما خرید تلویزیون سونی ۲۰۲۲ را بخوانید.
آشپزی مطمئن و آسان با قابلمه های گرانیتی
اینکه ظروف چگونه حرارت شعله را بطور یکسان و سریع در سطح پخش می کند یکی از فاکتورهای مهم در انتخاب قابلمه های با کیفیت است که همواره مورد توجه خریداران است. در اصل می توان گفت ظروف گرانیتی در بحث پخش کردن حرارت شعله بسیار به ظروف مسی شباهت دارند.
همانگونه که ظروف مسی گرمای شعله را در سطح ظرف به نحو یکسان پخش می کند ظروف گرانیتی نیز خیلی سریع و یکسان گرما را در سطح ظرف پخش می کند. انتشار یکسان حرارت در ظروف گرانیتی دو فایده اساسی دارد ابتدا این که سبب می شود غذا خیلی سریع طبخ شده و سپس اینکه از نظر ایمنی و سلامتی غذا نیز هیچ نگرانی و مشکلی وجود نداشته باشد.
کیفیت و طول عمر قابلمه های گرانیتی
قابلمه های گرانیتی نیز مثل سایر ظروف در برابر تغییر رنگ و خط و خش آسیب پذیر هستند با این وجود مقاومت رویه داخلی آن ها در مقایسه با سایر قابلمه های موجود در بازار بسیار بیشتر است به نحوی که زمان بیشتری نیاز است که ظاهر این محصولات در اثر پوسیدگی و خط و خش خراب شود. می توان گفت اصلی ترین عامل این موضوع رویه نچسب داخل ظروف گرانیتی است. از سویی دیگر رویه نچسب داخل این محصولات از آسیب ناشی از ترکیبات اسیدی جلوگیری میکند که این امر در خرید این محصولات به سبب مقاوم بودن آن ها عامل مهمی محسوب می شود.
قابلمه های گرانیتی را میتوان ترکیب و تلفیقی از سرامیک و تفلون محسوب نمود. به این گونه که نچسب بودن برگرفته از تفلون میباشد و ویژگی مقاوم بودن نیز به دلیل وجود داتههای پراکنده سرمیک در لا به لای روکش که برگرفته از قابلمههای سرامیکی میباشد. در نتیجه میتوان گفت که به دلیل نچسب بودن این قابلمهها از ثبات و طول عمر بالاتری برخوردارند. با تمام این تفاسیر یک سر ماجرا به طرز استفاده شما از آن میرسد هر اندازه که در نگهداری و مراقبت از آن دقت نمایید مسلماً طول عمر بالاتری خواهد داشت. برای استفاده و مراقبت از قابلمههای گرانیتی که آشپزی را برایتان بسیار آسان میکند چند نکته وجود دارد و شما با رعایت آن میتوانید از آنها حتی بیشتر از ده سال استفاده نمایید بدون آنکه نگران خراب شدن آن باشید. از اصلیترین و پراهمیتترین نکات مراقبتی میتوان به موارد زیل اشاره نمود:
هنگام استفاده از ظروف گرانیتی باید برای هم زدن یا سرو از ظروف آشپزی چوبی یا پلاستیکی استفاده شود. برای شستشوی ظروف باید از پد یا اسکاچ نرم کمک گرفته شود. به هیچ عنوان نباید قابلمه خالی را برای مدت زمان طولانی بر روی حرارت گذاشت. از ایجاد تغییر حرارت ناگهانی باید پرهیز نمود برای مثال قابلمه را از روی شعله برداشته و آن را در آب سرد قرار داده و بالعکس.
مزایای قابلمه گرانیتی چیست؟
از مزایای اصلی این قابلمه ها میتون به نچسب بودن آنها اشاره نمود با وجود این مزیت شما آشپزی راحت و آسانی را تجربه خواهید کرد. از دیگر مزیتها میتوان به روکش کار شده بر روی قابلمه گرانیتی اشاره نمود از این طریق دیگر مواد غذایی در برابر مواد اسیدی واکنش نشان نخواهد داد. در تولید قابلمه های گرانیتی به هیچ عنوان از رنگ یا مواد شیمیایی استفاده نشده استفاده از این مواد مسلماً بر سلامتی تأثیر خواهد گذاشت و عدم وجود آن را میتوان به عنوان یکی از مهمترین مزایا قابلمه های گرانیتی محسوب نمود. از طریق ظروف گرانیتی میتوان غذا را به آسانی برگرداند. در تولید قابلمه های گرانیتی از فولاد کربن یا هسته آلومینیوم بهره گرفته شده است وجود این مواد سبب میشود که گرما کاملاً مساوی توزیع گردد و سرعت پخت و پز را بالا خواهد برد.
این ظروف از قابلیت قرارگیری در فر نیز برخوردارند و بدون هیچ تردید و نگرانی میتوان آن را داخل فر قرار داد. شستشوی این ظروف نیز بسیار آسان و راحت میباشد زیرا دارای یک سطح صیقلی و صاف میباشد. در هنگام آشپزی با این ظروف روغن کمتری مصرف میگردد زیرا کاملاً نچسب میباشد. انتخاب و خرید این قابلمه ها موجب ورود یک شریک و همراه خوب برایتان به داخل خانه شما خواهد بود و یک زندگی سالم را برایتان به ارمغان خواهد آورد. ظروف گرانیتی از وزن بسیار کمی برخوردار بوده و همین سبب میشود که شستشوی و آشپزی و حتی حمل و نقل و جا به جایی آن بسیار راحت انجام گیرد.
معایب قابلمه گرانیتی چیست؟
هر محصول علاوه بر مزایایی که دارا میباشد قطعاً از معایبی نیز برخوردار است. از معایب قابلمههای گرانیتی میتوان معمولی و غیر جذاب بودن آنها در دید بعضی از خریداران عنوان نمود. تولید این قابلمهها به گونهای است که از لایهای نازک برخوردارند و همین سبب گشته گرما برای مدت زمان طولانی در آن دوام نیاورد. به دلیل حساس بودن این ظروف باید از قاشق چوبی، پلاستیکی یا سیلیکونی در هنگام آشپزی با آنه استفاده نمود که میتواند به عنوان یکی از معایب این ظروف عنوان گردد. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله راهنما خرید ظرفشویی بوش سری۸ را بخوانید.
تفاوت قابلمه گرانیتی با سایر قابلمه ها چیست؟
تفاوت قابلمه گرانیتی و قابلمه تفلون:
استفاده از ظروف تفلون از راحتی بسیاری برخوردار میباشد و همین دلیلی است تا آشپزی و شستشوی آن بسیار آسان صورت گیرد. این مورد را میتوان به عنوان اصلیترین دلیل برای محبوبیت تفلون به شمار آورد . پس از گذشت مدت زمانی معایب تفلونها درمعرض دید خریداران قرار گرفت، که مشاهده علائمی که از قرار گرفتن مواد غذایی بر روی تفلون آسیب دیده باقی مانده بود یکی از این معایب میباشد. ظروف گرانیتی تولید شده سرامیک و تفلون میباشد در نتیجه مزیتهای هر دو را در بر دارد بنابراین مقاومت آن نیز در مقابل این دو ظروف بالاتر رفته و در مقابل آسیب و خراشیدگی مقاومت بیشتری دارد.
تفاوت قابلمه گرانیتی و قابلمه سرامیکی:
برخی از تولید کنندگان ظروف سرامیکی مدعی هستند که محصولاتشان همانند تفلون از خاصیت نچسب بودن برخوردار میباشد اما در قیاس با تفلون امینتر میباشند دلیل آنها استفاده از مشتقات شن و ماسه حاوی دی اکسید سیلیکون به عنوان جایگزین تفلون میباشد.
طبق گزارش FDA آمریکا، ظروف سرامیکی سنتی احتمالاً به دلیل لعاب و کوره از مواد مضری به نام سرب برخوردارند، لازم به ذکر است که در مورد ظروف گرانیتی این مورد صدق نمیکند. از دیگر معایب ظروف سرامیکی میتوان به چسبنده شدن آن در طول مدت زمان طولانی و استفاده مداوم اشاره نمود.
تفاوت قابلمه گرانتی و قابلمه چدن:
برخی از افراد ممکن است با توصیه و پیشنهاد مادربزرگهایشان به استفاده از ظروف چدن روی بیاورند. قابلمههای چدنی با این که دارای ظاهری متنوع نبودهاند اما از نظر نوستالوژیک از ارزش بالایی برخوردارند. استفاده از این قابلمهها دارای سختی و دشوار بوده و از معایبی برخوردار میباشند. زنگ زدگی را میتوان به عنوان یکی از معایب قابلمههی چدن به شمار آورد. در هنگام استفاده از این قابلمهها باید روغن بیشتری مصرف شود زیرا از خاصیت نچسب بودن برخوردار نمیباشد.
با وجود استفاده بیشتر از روغن باز هم امکان چسبیدن مواد غذایی به کف قابلمه یا تابه چدنی کماکان وجود دارد. چسبندگی این قابلمهها موجب شستشوی سخت و دشوار آن خواهد شد. از دیگر معایب این قابلمهها میتوان به وزن بالای آن اشاره کرد و همین وزن سنگین مشکلاتی را در شستشو و جا به جایی و حتی در آشپزی به وجود خواهد آورد. در نتیجه با توجه به تمام گفتهها ظروف گرانیتی از این معایب مبرا میباشد.
تفاوت قابلمه گرانیتی با قابلمه استیل:
برای حفظ سلامتی خود و خانواده میتوانید از ظروف استیل بهره بگیرید. اما این قابلمهها نیز از معایبی برخوردارند. شستشوی دشوار این قابلمهها را میتوان به عنوان یکی از معایب آن محسوب نمود. آشپزی با این قابلمهها از دشواری و سختی بسیاری برخوردار است. از دیگر معایب این قابلمهها به ته گرفتگی غذا اشاره نمود زیرا در این قابلمهها گرما به طور مساوی توزیع نمیگردد. همانطور که قبلا ذکر گردید قابلمههای گرانیتی گرما را به طور کاملاً مساوی توزیع مینمایند و همین موجب میشود که مشکلات استفاده از قابلمههای استیل را هنگام استافده از قابلمههای گرانیتی تجربه ننماییم.
شستشوی آسان و سریع در ماشین ظرفشویی
بسیاری از سازندگان این محصول ادعا می کند که این ظروف به نحوی طراحی شده اند که می توان به راحتی در ماشین لباسشویی آن ها را شست درحالی که ازماندگاری این ظروف اطلاعی ندارند. در اصل همین امر باعث شده تا قابلمه های سرامیکی قابلیت شستشو در ماشین ظرفشویی را داشته باشند ولی در عوض در کوتاه مدت باید آن ها را عوض کنید. بیشتر محصولات گرانیتی قابلیت شستشو با ماشین ظرفشویی را دارند. دلیل این موضوع جنس مرغوب استیل استفاده شده در داخل آن ها است.
سخن پایانی
شما دراین مقاله با راهنمای خرید بهترین سرویس قابلمه آشنا شدید. همچنین از نکات مهم برای خرید قابلمه گرانیتی آگاه شدید. اگر سوال یا نظری دارید آن را در کامنت مطرح کنید تا در اسرع وقت توسط ما جواب داده شود.
سوالات متداول
بهترین قابلمه برای پخت غذا و در واقع سالم ترین نوع آن قابلمه های پیرکس هستند که به قابلمه های سبز معروفند و به دلیل نداشتن روکش جدا هیچ گونه مواد شیمیایی در هنگام پخت آزاد نمیکند.
قابلمه های چدنی به دلیل مقاومت بالا ، قابلمه های پیرکس و شیشه ای به دلیل سالم بودن و قابلمه های سرامیکی به دلیل کاملا نچسب بودن آن ها بهترین جنس قابلمه برای پخت و پز هستند.