خانواده

کودک حساس و زودرنج، به چه کودکانی می گویند؟ + بررسی رفتار درست والدین با کودک حساس زودرنج

کودکان زود رنج به لحاظ عاطفی به راحتی درهم می شکنند. آن ها اغلب گریه می کنند، نگران این هستند که به دردسر بیفتند و به اطمینان خاطر زیادی نیاز دارند. آن ها همه چیز را به شدت احساس می کنند. این به این معنی است که آن ها خیلی هیجان زده، عصبانی و فوق العاده می ترسند.برخی از کودکان زود رنج فقط از لحاظ عاطفی حساس نیستند، این کودکان نسبت به هر چیز فیزیکی که آنها را تحریک کند مثل صداهای بلند و نور حساس هستند. آن ها ممکن است از جمعیت زیاد بترسند و برای مقابله با هر نوع تغییر تلاش کنند. در نتیجه، کودکان زود رنج برای امتحان کردن چیزهای جدید مردد هستند و برای مقابله با نا امیدی مبارزه می کنند.


فهرست مطالب


کودک حساس و زودرنج، به چه کودکانی می گویند؟

کودکان بسیار حساس با سیستم عصبی بسیار حساس متولد شده اند و حتی به کمترین شرایطی که ممکن است برای دیگران هیچ اهمیتی نداشته باشد، به سرعت واکنش نشان می دهند. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله بازی جذاب گروهی را بخوانید. چنین کودکانی علاوه بر واکنش سریع، به همه مسائل پیرامون خود نگاه عمیقی دارند. آنها به راحتی با مشاهده پریشانی عاطفی در دیگران، آشفته و مضطرب می شوند.

کودکان حساس

این دسته از کودکان یا بسیار آرام و درون گرا هستند و به راحتی می توان آنها را تربیت کرد یا ذاتاً بسیار فعال، لجباز و طلبکارند. همه کودکان بسیار حساس معمولاً نسبت به محیط عاطفی و جسمی خود حساسیت فوق العاده ای نشان می دهند.

نشانه کودکان زودرنج چیست ؟

  • گریه و زاری: زمانی که کودک شروع به گریه می کند، در طول روز به مدت طولانی و مداوم گریه می کند.
  • بی قراری: به نظر می رسد که از اوضاع راضی نیستند، آنها سعی خواهند کرد با اشیاء خاص یا حتی خودشان درگیر شوند و دائماً در حال حرکت هستند.
  • التماس کردن:اگر خواسته های آن ها برآورده نشود، شروع به التماس می کنند و ممکن است به رفتارهای دراماتیک دست بزنند.
  • عصبانیت: هر گفتگویی با آن ها به یک پاسخ تحریک آمیز خاتمه می یابد. هر گونه اقدام جزیی ممکن است باعث ناراحتی آن ها شود.
  • قطع ارتباط: کودک کاملا ارتباط را با شما قطع می کند. آن ها حرف نمی زنند، جواب نمی دهند، به چشم شما نگاه نمی کنند و نسبت به همه چیز بی علاقه هستند.
این مطلب را از دست ندهید
خلاقیت بر چه اصولی استوار است؟ + چگونه خلاقیت کودکان را پرورش دهیم؟

چگونه باید با کودکان حساس و زودرنج رو به رو شد؟

وجود یک کودک بسیار حساس در خانه دشوار و یا حتی گاهی کلافه کننده است. پرورش این کودکان برای والدین نوعی چالش به شمار می آید. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله قاتلان اعتماد به نفس در خانواده را بخوانید. با این حال، والدین باید آنها را همانطور که هستند بپذیرند و درک کنند. این دسته از کودکان بسیار باهوش، شوخ طبع و بسیار شهودی هستند و مشاهدات خوبی دارند. همدلی بالای این کودکان موجب می شود شخصیت منحصر به فردی داشته باشند. در ادامه با برخی از راهبردهای فرزندپروری برای رویارویی با یک کودک بسیار حساس آشنا می شوید:

۱- به او اجازه دهید زمانی را “تنها و برای خودش” باشد

درک و پذیرش کودکان بسیار حساس مهم ترین کاری است که والدین می توانند برای آنها انجام دهند. یک کودک بسیار حساس برای شارژ مجدد خود به کمی فضا و زمان نیاز دارد. این به اندازه تنفس برای او مهم است.

تنها باشند

۲- کمی با او همدلی کنید

یکی از رایج ترین سؤالاتی که والدین در مورد کودکان حساس و زودرنج می پرسند این است که چگونه می توان به او کمک کرد؟ خوب، درک و همدلی با آنها تنها کاری است که می توانید انجام دهید. این نکته را بدانید که وجود یک کودک بسیار حساس در خانه به معنای ترس بیشتر، خشم بیشتر، صدمات بیشتر و گریه بیشتر است. والدین این کودکان بعضی اوقات واقعاً کلافه می شوند و حتی صبر و شکیبایی خود را از دست می دهند اما شما به عنوان پدر یا مادر اگر فرزندتان بیش از حد حساس است، باید کنترل او را به دست بگیرید.

این مطلب را از دست ندهید
چگونه مرزبندی درستی با والدین سمی ایجاد کنیم؟ + نشانه‌های والدین سمی چیست؟

۳- پذیرش را تمرین کنید

هرگز به خاطر ویژگیهای خاص او از دیگران عذرخواهی نکنید. او با آن ویژگی ها به دنیا آمده است و وقتی در حضور او از دیگران پوزش می خواهید، این احساس را به او می دهید که عواطف، همدلی، حساسیت، احساس و رفتار او صحیح نیست و این منجر به کاهش عزت نفس او خواهد شد. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله روش فوق العاده برای رهایی از احساس تنهایی  را بخوانید.

۴- کاری کنید آرام آرام بر ترس غلبه کند

اگر از کودک بسیار حساس خود بخواهید کاری را که از آن متنفر است یا از می ترسد، انجام دهد به او کمک می کنید تا بر ترس خود از آن مسئله یا موقعیت غلبه کند. اما این کار باید با سرعت تدریجی و نه با عجله انجام شود.

به عنوان مثال، او ممکن است از پوشیدن یک ژاکت کشباف که بدن او را می خاراند، احساس ناخوشایندی داشته باشد، می توانید از او بخواهید به مدت کوتاهی آن را به تن کند. وقتی از او تعریف می کنید، دفعات بعد دوست دارد مدت بیشتری این لباس را بپوشد. این کار را با دقت و ظرافت انجام دهید تا فکر نکند برایش تنبیه قائل شده اید.

۵- یک حیوان خانگی بگیرید

کودکان بسیار حساس حیوانات را دوست دارند. بنابراین از تمایل خودشان استفاده کنید و یک حیوان خانگی بگیرید. یک حیوان خانگی در خانه علاوه بر اینکه یک همبازی برای او محسوب می شود، او را آرام می کند. قبل از تهیه حیوان خانگی اطمینان حاصل کنید که کودک به حیوانات خانگی حساسیت ندارد.

۶- برای کودکان بسیار حساس از روشهای انظباطی سخت استفاده نکنید

استفاده از روشهای تنبیهی سخت مانند کتک زدن یا داد زدن برای کودکان حساس، شرایط را بدتر می کند. او ممکن است برعکس با جیغ زدن، گریه کردن و بدخلقی و عصبانیت پاسخ دهد. بنابراین، برای تربیت کودکان بسیار حساس باید از روشهای دیگری استفاده کرد. به عنوان مثال به کودک خیلی حساس نباید گفت اگر بستنی بخوری تنبیه می شوی، بلکه با او در مورد مضرات بستنی هنگام سرماخوردگی صحبت کنید.

این مطلب را از دست ندهید
علائم تفاهم زن و شوهر در زندگی

۷- وقتی کودک ناراحت است با او صحبت کنید

وقتی می بینید فرزندتان گریه می کند، از او بپرسید چه چیز او را ناراحت کرده است. کمی با چرب زبانی به او کمک کنید به سوالات جواب دهد. بعد از اینکه دلیل آن را فهمیدید از او بپرسید برای بهتر شدن حالش ، چه کاری می توانید انجام دهید.

با کودکان صحبت کنید

شاید لازم باشد با ارائه راه حل به او کمک کنید. بعضی از این کودکان مدتی گریه می کنند و بعد علت ناراحتی خود را به زبان می آورند.

۸- به آنها کمک کنید در برابر زورگوها بایستند

کودکان حساس و زودرنج حتی ممکن است حتی در شرایط عادی نیز گریه کنند یا رفتاری متفاوت از بقیه نشان دهند. از این رو همیشه در معرض آزار و اذیت سایر کودکان در مدرسه هستند. در چنین شرایطی ابتدا به کودک خود بیاموزید نترسد. اگر چنین شرایطی پیش آمد، به او بگویید که باید چهره ای شجاعانه و با اعتماد به نفس در مقابل زورگویان به خود بگیرد و موضوع را با معلم در میان بگذارد. همچنین ، به او بیاموزید به جای اینکه تنها راه برود، در میان جمعیت قدم بزند. به عنوان پدر و مادر، می توانید با معلم و سایر مسئولین مدرسه درباره شرایط او صحبت کنید.

۹- سعی نکنید او را تغییر دهید

شما نمی توانید به کودکان حساس و زودرنج کمک کنید مگر اینکه مانند او فکر کنید. آنها اینگونه متولد شده اند. آنها را بپذیرید و سعی نکنید آنها را تغییر دهید. تلاش برای تغییر یک کودک بسیار حساس به جز آسیب به رشد کلی او، نتیجه دیگری به همراه ندارد.

۱۰- کودکان بسیار حساس را با تمام ویژگی هایی که دارد، بپذیرید و قدر بدانید

یک کودکان حساس و زودرنج بسیار حساس دارای ویژگی های خوب بسیاری است که می توانید به آن افتخار کنید. خواهید فهمید که او بیش از سایر همسالانش نسبت به انسانها وحیوانات مراقب، دلسوز و همدل است.

او درک بسیار بالایی دارد و می تواند به خوبی دیگران را درک کند. کودکان حساس بسیار خلاق هستند و نویسندگان، داستان نویسان ، بازیگران و هنرمندان بزرگی خواهند شد. با این اوصاف، کودک بسیار حساس خود را بپذیرید و قدر شخصیت فوق العاده اش را بدانید.

این مطلب را از دست ندهید
بررسی وظایف خانواده عروس در محضر عقد یا مراسم بله برون

۱۱- به کودکان بسیار حساس خود کمک کنید تا آرام باشد

برخی تمرینات سبک به حفظ آرامش و راحتی کودکان حساس و زودرنج بسیار کمک می کنند. شما می توانید نیم ساعت جلسه پرانایاما و یوگا را در برنامه روزمره کودک بگنجانید. برای تشویق او نیز می توانید با او همراه شوید. ثبت نام در یک کلاس هنری، رفتن به گردش شبانه یا پیاده روی در آرامش و آسایش او نقش بسیار زیادی دارد.

۱۲- نوازش

برای تعریف از او، کودکان حساس و زودرنج را نوازش کنید و در آغوش بگیرید تا احساس کند مورد علاقه و حمایت شما قرار دارد. قبل از هر کاری، باید بدانید چه راهبردی برای فرزند شما مفید واقع خواهد شد. در بسیاری مواقع راهکاری که برای یک کودک موثر واقع می شود برای دیگری به کار نمی آید. بنابراین درک کودکان حساس و زودرنج اهمیت بسیار زیادی دارد و به او کمک می کند به عنوان یک فرد حساس سالم رشد یابد.

سخن پایانی

شما در این مقاله با کودکان زودرنج آشنا شدید.همچنین از نشانه ها علائم آن آگاه شدید.اگر سوال یا نظری دارید آن را در کامنت مطرح کنید تا در اسرع وقت توسط ما جواب داده شود.

سوالات متداول

آیا کودکان حساس و زودرنج درون گرا هستند؟

خیر. شاید کودکان بسیار حساس برون گرا، پرحرف و عاشق دیگران به نظر برسند، اما خیلی زود بیش از حد تحریک می شوند. بنابراین به زمان شخصی یعنی زمانی نیاز دارند که فقط مختص خودشان باشد و ارتباط خود را با دنیای اطراف قطع سازند.

آیا درمان سریعی برای زود رنجی وجود دار؟

به طور کلی بله شدنی است اما این پروسه باید دقیقا زیر نظر روانشناس انجام گیرد در غیر این تبعاتی برای فرد دارد.

دیدگاهتان را بنویسید

دکمه بازگشت به بالا