
خرید زودپز و استفاده از آن برای پخت غذا باعث خواهد شد تا مکانیسم فشار بخار آب مورد استفاده در پروسه پخت غذا سریع انجام گیرد. ازجمله غذاهای خوشمزهای که در فرهنگ ایرانی محبوبیت بسیار زیادی دارند میتوان به آبگوشت و قورمهسبزی اشاره کرد که اکثر مادرها و مادربزرگها این غذاها را بهصورت حرفهای طبخ میکنند.
درگذشتههای دور برای پخت این غذاها زمان و مراحل بسیار زیادی باید پشت سر گذاشته میشدند. سپیدهدم غذا باز گذاشته میشد و پس از گذشت ساعتها درنهایت غذای لذیذ برای شما آماده میشد؛ اما امروزه به دلیل مشغله و فعالیتهای بسیار و مشغول شدن بانوان در بیرون از منزل لوازم بسیار زیادی اختراعشدهاند و روی کار آمدهاند که در امور آشپزی سرعت میبخشند یکی از این وسایل زودپز است. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله مقایسه ماشین ظرفشویی سامسونگ و ال جی را بخوانید. قابلیتهای زودپزها و سایزهای آنها در برندها و مدلهای مختلف با یکدیگر تفاوت قابلتوجه دارند. با خرید زودپز شما میتوانید در بازه زمانی بسیار کوتاه یک آبگوشت لذیذ تهیه کنید.
در حقیقت با توجه به مایع و مواد مصرفی که داخل زودپز قرار داده میشود و نقطهجوش آنها کمی از مایع موجود در غذا به بخار تبدیل میشود و توسط بخار ایجاد شده پروسه پخت غذا سرعت میگیرد. افزایش بخار باعث میشود حرارت و فشار موجود در داخل ظرف افزایش یابد و در آخر غذا خیلی سریع آماده خواهد شد و خاصیتهایی که در آن وجود دارند نیز حفظ خواهند شد.
فهرست مطالب
- راهنمای خرید زودپز
- معرفی انواع زودپز
- بررسی مزایا و معایب زودپز
- معرفی انواع زودپز روگازی لایف اسمایل
- سخن پایانی و سوالات متداول
راهنمای خرید زودپز
میزان فشار زودپز
سطح فشار زودپز برحسب پوند و بر واحد اینچ مربع محاسبه میشود. اندازه نرمال سطح فشار زودپز ۱۵ است که در اکثر زودپزها این اصل رعایت شده است ازاینرو قبل از خرید زودپز بهتر است میزان فشار زودپز را مدنظر قرار دهید. اکثر زودپزهای الکتریکی دارای ۱۰ تا ۱۲ PSI هستند. درصورتیکه زودپز دارای PSI کمتر باشد در بازه زمانی کوتاه قادر به تهیه غذای پخته و جاافتاده نخواهد بود و سرعت کارکرد آن نیز آهستهتر خواهد بود. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله راهنمای خرید قاشق و چنگال را بخوانید.
امکان کنترل فشار
فشار برخی از زودپزها قابلتغییر است. بهعنوانمثال PSI تا ۸ کم، ۸ تا ۱۳ میانه و ۱۳ تا ۱۵ بالا در زودپزها قرار دادهشده است و یا از اصطلاحاتی مانند طبخ آرام و گرم کردن استفادهشده است که بامطالعه دفترچه راهنما میتوان از زمینههای کاربردی هرکدام از این گزینهها مطلع شد.

بیشتر بخوانید، بیشتر بدانید: راهنمای خرید بهترین سرویس قابلمه
به عنوانمثال تنظیمات PSI برای غذاهای دریایی همچون خاویار، ماهی و یا صیفیجات کارایی دارند. برخی از زودپزها ویژگی زودپز و پلوپز را با یکدیگر دارند. درصورتیکه آشپزخانه شما کوچک است توصیه میکنیم این کالاهای چندمنظوره را خریداری نمایید.
امنیت بالا
زودپز باید ایمن باشد و بهصورت کاملاً استاندارد طراحی و تولید شده باشد. درب آن باید بهخوبی بسته و محکم شود و هوای داغ از بین فضا به بیرون نیاید. به حالت خودکار تا زمانی که تمام بخار آن خارج نشده است درب آن باز نخواهد شد زیرا در غیر این صورت موقع باز کردن، درب آن بهشدت خواهد سوخت. درباره بررسی اصول حفظ و نگهداری قابلمه بیشتر بخوانید.

دستگیرههای آن نیز باید از استحکام بالایی برخوردار باشند تا بتوان بهآسانی آن را جابجا کرد. هرچه زودپز بزرگتر باشد دستگیرههای آن نیز باید محکمتر باشند. بر اساس استانداردها سوپاپ اطمینان نیز طراحی و تولید شده است و تا زمانی که فشار داخل زودپز زیاد باشد بهصورت خودکار این هوای گرم اضافه را از خود خارج کند.
قیمت
با توجه به سایز، میزان PSI و مارک زودپزها دارای رنج قیمت متفاوت هستند. مدل الکتریکی این زودپزها قیمت بالاتری دارند و از آنجاکه تعرفه برق در ایران بیشتر از گاز است برای استفاده از آن در بازه زمانی طولانی هزینههای زیادی را به همراه خواهد داشت. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله راهنما خرید چای ساز پروفی کوک را بخوانید.
تحت هیچ شرایطی قیمت را نباید معیار خرید خود قرار دهید زیرا یک زودپز بیکیفیت و یا کم کیفیت احتمال دارد خطرات بسیار زیادی را برای شما به همراه داشته باشد؛ اما در مجموع استفاده از زودپز باعث کاهش هزینهها خواهد شد زیرا برای پخت غذا در انرژی و وقت شما صرفهجویی به عمل خواهد آمد. البته برای کسب اطلاعات بیشتر میتوانید مقاله راهنما خرید سرویس قابلمه چدن و گرانیت و نکاتی که باید بدانیم را بخوانید.
سایز و گنجایش زودپز
در زمان خرید سایز زودپز نیز باید از دو لحاظ مورد بررسی قرار گیرد. اینکه بهطورمعمول برای چه تعداد غذا تهیه میکنید و اینکه آیا جای مناسب در آشپزخانه برای قرار دادن زودپز دارید. زودپزهای برقی بهطورمعمول دارای اندازههای کوچکتری هستند.
گنجایش زودپزها بر اساس لیتر محاسبه میشود. بهطورمعمول برای دو نفر زودپز ۴ لیتری کافی است و برای یک خانواده ۴ تا ۷ نفره سایز ۸ تا ۱۰ لیتری آن مناسب خواهد بود. هرچند شما میتوانید زودپزهای چند ظرفیتی که گرانقیمتتر هستند را نیز خریداری نمایید که امکان تغییر سایز قابلمه در آنها وجود دارد. درباره راهنمای خرید مخلوطکن بیشتر بخوانید.
سوپاپ فشار بخار
محفظه خروج بخار روی این محصولات یکی از بخشهای بسیار مهم است که هنگام خرید زودپز باید مورد توجه قرار گیرند. این شیر خروجی بخار اضافه را از مخزن به بیرون میفرستد. در حقیقت زمانی که فشار بخار زیاد باشد صدای صوتی تولید خواهد شد که شخص را از خطر مطلع میسازد. ازاینرو این بخش از زودپز باید جدی گرفته شود.
جنس بدنه زودپز
اکثر زودپزها دارای بدنهای از جنس استیل ضدزنگ و آلومینیوم هستند. آنهایی که جنس استیل ضدزنگ دارند برخلاف مدلهای آلومینیومی از دوام بیشتر، وزن سنگینتر و قیمت بالاتر برخوردار هستند. همچنین زودپز استیل غذا را سریعتر گرم میکند و برای مدتزمان بیشتری نیز غذا را گرم نگه میدارد و از لحاظ مصرف انرژی نیز بهینه است.

ملاکهای ذکر شده از مهمترین معیارهایی هستند که هنگام خرید زودپز باید در نظر گرفته شوند. همچنین معیارهای دیگر نیز وجود دارند که بعدازاین ملاکهای اولیه با توجه به نیاز شما باید در نظر گرفته شوند.
ظرف بخارپز
برخی از زودپزها دارای قفسه و یا سبد بخارپز هستند که توسط آنها میتوان سبزیها و مواد مصرفی را با بخار تولید شده پخت و این زمینه را برای شما ایجاد خواهند کرد که همزمان دو غذا را تهیه نمایید.
راهنمای تهیه غذا
این روزها دستور پخت انواع غذاها در اینترنت پیدا میشود؛ اما برخی از زودپزها دارای راهنمای آشپزی هستند. در حقیقت آنها به شما یاد خواهند داد که به چه روش با زودپز خود انواع غذاها را تهیه کنید.
گارانتی
گارانتی بیانگر این موضوع است که یک کمپانی همواره پشتیبان محصولات خود است. وجود گارانتی باعث خواهد شد شما با اطمینان خاطر زودپز موردنظر خود را خریداری نمایید هرچند ممکن است هیچوقت به کار شما نیاید اما بااینوجود یک نمره مثبت برای شما محسوب خواهد شد.
معرفی انواع زودپز
بهنوعی وسیله پختوپز که شامل یک دیگ و سرپوش است زودپز گفته میشود. دیگ زودپز از جنس فولاد یا آلیاژ آلومینیوم است و در سرپوش آن دریچهای برای فرار بخار آب وجود دارد. در زودپز غذا با کمک آب در فضای کاملاً بسته آماده خواهد شد.
فضای بسته داخل زودپز بخار آب ایجاد شده را داخل آن حفظ میکند که این موضوع باعث افزایش دمای آب حتی بیشتر از دمای جوش آن خواهد شد. زمان پخت با استفاده از زودپز نصف و یا حتی در برخی موارد به یکچهارم زمان موردنیاز در روشهای سنتی میرسد به این دلیل است که زودپز نامیده میشود. انواع زودپزها در بازار وجود دارند که شما میتوانید با توجه به نیاز و سلیقه خود یکی از آنها را انتخاب نمایید.
زودپزهای گازی
زودپزهای گازی با کمک اجاقگاز غذا را پخته خواهند کرد و منبع انرژی مستقل ندارند. زمانی که زودپز را روی شعله گاز خود قرار میدهید شروع به کار خواهند کرد و زمان زیادی صرف راهاندازی آنها نخواهد شد. در فرآیند پخت گرما بهصورت دستی از طریق ولوم های اجاقگاز کنترل میشوند در اکثر این مدلها تایمر وجود ندارد و شما باید بیشتر حواس خود را جمع کنید. این مدلها دارای طول عمر بیشتر نسبت به مدلهای برقی هستند بهویژه اگر از جنس استیل ضد زنگ باشند.
زودپزهای گازی بهطورمعمول دارای فرآیند پخت سریعتر هستند و بهراحتی قابل جابجایی هستند و در کابینت قرار خواهند گرفت. در این نوع زودپزها PSI بالاتر است و ماندگاری و طول عمر آنها نیز بیشتر است و از آنجاکه هزینه گاز در ایران نسبت به برق کمتر است مقرون بهصرفهتر هستند.
در استفاده از این زودپزها باید چندین نکته در نظر گرفته شوند که از جمله آنها میتوان به جمعکردن حواس، محاسبه زمان پخت با استفاده از یک تایمر خارجی و تنظیم کردن حرارت در آنها بهصورت دستی اشاره کرد.
زودپزهای برقی
استفاده از این نوع زودپزها آسانتر است و شما میتوانید در ابتدا میزان حرارت را تنظیم نمایید و با استفاده از تایمر زمان مورد نظر خود را ثبت نمایید و بدون نگرانی به کارهای دیگر خود برسید. از آنجاکه PSI زودپز برقی در مقایسه با مدل گازی کمتر است زمان بیشتری طول میکشد تا غذای شما آماده شود. طول عمر آنها بهاندازه مدل گازی نیست اما برخی از مارکها ممکن است چندین سال بیشتر عمر کنند.

کار با زودپزهای برقی آسانتر است و دارای منبع انرژی مستقل هستند و با تایمر زمان پایان پخت را به شما اعلام میکنند. برای خرید یک زودپز برقی ممکن است هزینه بیشتری پرداخت کنید. با استفاده از این نوع زودپز فرآیند پخت طولانیتر خواهد بود و PSI آنها پایینتر است.
بررسی مزایا و معایب زودپز
یکی از ابزارهای مورد استفاده در پختوپز در آشپزخانه زودپز است که دارای فواید بسیار زیادی برای ما است البته استفاده از این ابزار معایبی را نیز به همراه دارد. در ادامه قصد داریم تا مزایا و معایب زودپز را مورد بررسی قرار دهیم.
غذای سالمتر
تحقیقات نشان میدهد که زودپز بسیاری از ویتامینها و مواد مغذی موجود در غذا را حفظ میکند. زمانی که شما به غذای خود ۵ ساعت زمان میدهید تا آماده شود بسیاری از ویتامینها و مواد مغذی آن تبخیر خواهد شد. زودپز با کوتاه کردن فرآیند پخت ویتامینهای بیشتری را حفظ خواهد کرد و غذای سالمتر را نیز به شما ارائه خواهد داد.
صرفهجویی در زمان
در حقیقت مهمترین علت فروش زود پز صرفهجویی در زمان است. شما میتوانید بسیاری از غذاها را در زمان کوتاهتر آماده نمایید. با این دستگاه هنگامیکه مهمان سرزدهای به خانه شما بیاید دستپاچه نخواهید شد و بهآسانی در زمان کوتاه غذای لذیذی را آماده خواهید کرد.
دوستدار محیط زیست
صرفهجویی در زمان باعث صرفهجویی در انرژی نیز خواهد شد. در حقیقت شما با انرژی گاز یا برق کمتر غذای خود را آماده خواهید کرد.
غذای خوشبو و خوشمزهتر
در صورت استفاده از زودپز برای طبخ غذا هیچ عطرو طعمی از غذا خارج نخواهد شد. در حقیقت تمامی این مزهها در قابلمه به دام خواهند افتاد. ازاینرو علاوه بر اینکه غذا حاوی ویتامینهای بسیار زیادی است بسیار خوشمزهتر و خوش رایحه تر نیز خواهد شد.
البته بسیاری از شما در مورد انفجار زودپز داستانهای قدیمی زیادی را نیز شنیدهاید؛ اما نگران نباشید هر روز تکنولوژی در حال پیشرفت است و تمام وسایل ایمنتر خواهند شد. امروزه دیگر از این اتفاقها به گوش نمیرسد و فناوری پیچیدهتر شده است. ازاینرو مطمئن باشید که زودپز بهاندازه فر و اجاقگاز ایمن خواهد بود. البته اگر یک زودپز باکیفیت خریداری نمایید و بهدرستی از آن استفاده نمایید.
معایب زودپز
هرچند زودپز مواد غذایی را با فشار بالا میپزد و بعید است که مواد غذایی کیفیت خود را از دست بدهند؛ اما بههرحال، با توجه به فشار زیاد ممکن است تغییراتی در مواد غذایی ایجاد شود و ارزش غذایی آنها کاهش یابد.
با پخت غذا در زودپز ممکن است برخی از ویتامینهای مفید و مواد مغذی که به گرمای زیاد حساس هستند کاهش یابند. بهعنوانمثال ویتامین C، بتاکاروتن و دیگر ترکیبات مفید د زودپز از بین خواهند رفت. همچنین ممکن است اسیدهای چرب امگا ۳ نیز بر اثر استفاده از دیگ زودپز از بین بروند.
معایب زودپز برقی
از بزرگترین معایب زودپزهای برقی میتوان بهاندازه آنها اشاره کرد. این نوع زودپزها برخلاف زودپزهای معمولی در اندازههای بزرگ وجود ندارند. ازاینرو از آنها تنها برای خانوادههای کمجمعیت میتوان استفاده نمود. نکته مهم دیگر در رابطه با این نوع زودپزها هزینه آنها است. زودپزهای برقی علاوه بر اینکه قیمت بالاتری دارند استفاده از آنها نیز با هزینه بیشتری همراه خواهد بود. برق مصرفی توسط این زودپزها زیاد است و باعث بالا رفتن قبض برق شما خواهد شد. درصورتیکه زودپزهای معمولی از لحاظ مصرف انرژی هیچ تفاوتی با تابههای معمولی ندارند.
منبع گرمای زودپزهای برقی توسط جریان برق تولید میشود. این موضوع روی تمیز کردن آنها نیز تأثیر خواهد گذاشت بهنحویکه نمیتوان بهراحتی آنها را زیر شیر آب گرفت ازاینرو برای تمیز کردن آنها باید حوصله به خرج دهید.
معرفی انواع زودپز روگازی لایف اسمایل
۱- زودپز سه کاره روگازی ٩ لیتری لایف اسمایل مدل LifePRE-9L
دستگیرههای زودپز ٩ لیتری LIFE SMILE LIFEPRE از جنس باکالیت بوده که در مقابل حرارت مقاوم میباشند و از طراحی ارگونومیک برای دستگیرهها استفاده گردیده که در هنگام کار کردن بسیار راحت خواهد بود. کف زودپز سایز ۲۴ لایف اسمایل به صورت سه لایه ساخته شده که باعث توزیع یکنواخت گرما میشود. همچنین این مدل زودپز دارای پایههای القایی میباشد.

مشخصات:
- سایز : ۲۴ سانتیمتر
- تحت لیسانس : آلمان
- جنس بدنه : استیل ضد زنگ نوع ۳۰۴ با روکش گرانیتی
- ظرفیت : ۹ لیتر
- اقلام همراه : درب شیشه ای سبد بخارریز واشر سیلیکونی
- جنس درب : استیل
۲- زودپز کلیپسی دو کاره روگازی ٨ لیتری لایف اسمایل مدل ZDS-8M
زودپز ۲ کاره لایف اسمایل مدل ZDS-8M، یک محصول زیبا و کاربردی از برند معتبر لایف اسمایل است. این محصول با کیفیت با حفظ مواد مغذی و ویتامین های موجود در مواد غذایی برای افرادی که رژیم غذایی منظمی دارند بسیار مناسب است. این زودپز در یک سوم زمان معمول، انواع غذاها را تهیه نموده و در نتیجه باعث صرفه جویی در زمان و انرژی خواهد شد.

مشخصات:
- جنس بدنه : استیل ضد زنگ ۳۰۴
- جنس دستگیره : سیلیکون
- جنس درب : استیل
- گنجایش دیگ : ۸ لیتر
- سوپاپ اطمینان : دارد
۳- زودپز کلیپسی سه کاره روگازی دوقلو ۵ و ٧ لیتری لایف اسمایل مدل ZDS-5+7M
زودپز سه کاره لایف اسمایل مدل ZDS-5+7M، یک محصول زیبا و کاربردی از برند معتبر لایف اسمایل است. این ست از یک دیگ بزرگ به گنجایش ۷ لیتر و یک دیگ کوچک به گنجایش ۵ لیتر تشکیل شده است. شما با توجه به نیاز خود میتوانید از هر کدام از دیگها به عنوان زودپز استفاده کنید و با توجه به درب شیشهای که به همراه ست وجود دارد، دیگها قابلیت استفاده به عنوان قابلمه هم دارند.

مشخصات:
- جنس بدنه : استیل ضد زنگ ۱۸/۱۰
- جنس دستگیره : سیلیکون
- جنس درب : استیل
- گنجایش دیگ : ۵ لیتر – ۷ لیتر
- سوپاپ اطمینان : دارد
سخن پایانی
شما در این مقاله با راهنما خرید زودپز آشنا شدید. همچنین از مزایا و مایب انواع آن آگاه شدید. اگر سوال یا نظری دارید آن را در کامنت مطرح کنید تا در اسرع وقت توسط ما جواب داده شود.
سوالات متداول
هر دو مدل زودپز برقی و گازی به یک شکل کار میکنند و غذا را در مدت زمان کوتاهتری آماده میکنند اما استفاده از آنها نسبت به هم کمی متفاوتتر است. هر کدام از این دو مدل محصول دارای مزایا و معایبی است. زودپزهای برقی معمولاً بصورت اتوماتیک کار کرده و راحتتر هستند. تایمر موجود در این محصولات به شما این امکان را میدهد تا زمان دقیق پخت را مشخص کرده و دیگر نگران سوختن غذا نباشید. در مقابل زودپزهای برقی، زودپزهای گازی زودتر به نقطهای میرسند که فشار بخار ایجاد شود و سرعت پخت و پز بیشتری دارد. همچنین قبل از بستن درب زودپز گازی براحتی میتوانید مواد را داخل آن سرخ و یا تفت دهید که این کار در زودپزهای برقی میسر نیست. پس در هنگام خرید حتما به این موارد توجه داشته باشید.
به طور کلی از لحاظ جنس بدنه، دو نوع زودپز وجود دارد که از نوع آلومینیومی یا فولاد ضد زنگ (استیل) هستند. هر یک از این دو مزایا خود را دارد اما نمونه های فولاد ضد زنگ گزینه های بهتری هستند. زودپز آلومینیومی سبک تر بوده و قیمت پایین تری دارند اما براحتی زنگ زده، دچار فرورفتگی شده و تاب بر می دارند. از آن جا که نمونه های ساخته شده از فولاد ضد زنگ در برابر هوا، آب و دیگر مایعات غیرقابل نفوذ و سنگین تر هستند معمولاٌ قیمت بالاتری داشته اما بهترین کارکرد را داشته و باداوم تر از گزینه آلومینیومی هستند.